Kako će izgledati i kakve sadržaje će imati jezero Bubanj? - iKragujevac


Vesti

Jezero Bubanj, koje se nalazi u užem centru grada, konačno će dobiti novi izgled i postati uređeno izletište i mesto za rekreaciju.Iz državne kase, odlukom Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije, za uređenje ovog jezera izdvojeno je 15 miliona dinara.

Kako kažu u gradskoj upravi, postoji idejno rešenje, a sledi izrada projekta za uređenje ovog prirodnog dobra, kojim se retko koji grad u Srbiji može pohvaliti.

- Reč je o pravom biseru. Mislim da je to jedino jezero u Srbiji koje se nalazi u samom centru grada i red je da se adekvatno uredi. Takođe, u saradnji sa stručnjacima Prirodno-matematičkog fakulteta biće urađena i ekološka studija čiji je cilj očuvanje ovog prostora - kaže Minja Obradović, član gradskog veća za investicije.

Trenutno su jezero i park koji se nalazi u njegovoj okolini, dosta zapušteni, zarasli u šipražje i korov, na obalama ima otpada i smeća. Na jjezeru se, zasad, okupljaju uglavnom ribolovci.

- Šteta je što se ovaj divni prostor ne koristi u prave svrhe. Da i mi ribolovci budemo tu, ali i da češće dolaze mladi, rekreativci, sportisti, da se sve uredi kako valja i napravi prava turistička atrakcija - pričaju ribolovci koje smo zatekli.

Jezero BUBANJ postaje sportsko-turistička atrakcija

Projektom urbane obnove i revitalizacije predviđena je izgradnja trim-staza, popločanih pešačkih staza na podlozi od peska, na jednom delu jezera predviđena je i izrada drvenih platformi za potrebe ribolovaca, pristupne saobraćajnice, uređenje parka i zelenih površina oko jezera.

Površina vodenog ogledala je oko tri, a kompletnog parka oko deset hektara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu