Da li je biomasa umesto uglja bolja varijanta za kragujevčane - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Grejna sezona treba da počne u narednih dvadesetak dana. Sve više građana na području grada Kragujevca se greje na biomasu, ali još uvek nedovoljno s obzirom na prednosti ovakvog načina grejanja. Grejanje na biomasu poslednjih godina postalo je popularno u svetu, ali taj trend dolazi i kod nas, prvenstveno zbog ekoloških, ali i finansijskih prednosti

Uvođenjem sistema grejanja na bioenergiju dolazi do velikih ušteda kod troškova za toplotnu energiju, smanjuje se emisija štetnih gasova, a zamenom starih kotlova biće omogućeno bezbedno snabdevanje toplotnom energijom. Moderni uređaji za sagorevanje ogrevnog drveta i drugih drvnih goriva imaju visoku efikasnost što smanjuje potrošnju goriva, energija iz drveta je najjeftinija, a količina pepela nastalog u procesu sagorevanja je manja i može se koristiti kao ekološko đubrivo za zemljište. Biomasa je obnovljiv izvor energija, a korišćenje ogrevnog drveta doprinosi zapošljavanju i povećanju prihoda lokalnog stanovništva jer se ne uvozi, već se nabavlja i proizvodi na lokalu.

Grejanje na biomasu je veoma važno zbog smanjenja emisije ugljen - dioksida i zaštite životne sredine, pogotovo što je naše područje veoma bogato izvorima biomase koje treba iskoristiti.

Iskorišćavanje potencijala biomase u u proizvodnji energije sastoji se iz pet komponenti a to su: prelazak gradskih toplana na korišćenje biomase, usklađivanje regulatornog okvira, povećanje efikasnosti korišćenja ogrevnog drveta kao energenta kod individualnih korisnika, pomoć srpskim i nemačkim investitorima u razvijanju i sprovođenju inovativnih projekata u oblasti bioneregije i razvoj logističkih centara za trgovinu biomasom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu