ARANĐELOVAC Novi Topalovići haraju grobljima, kradu spomenike, mermerne ploče, mesingane alke... - iKragujevac


Vesti

Ovog puta na meti Zlatarsko groblje i tri nova slučaja. Mesecima sa grobova kradu spomenike, mermerne ploče, mesingane alke, vaze... Policija u Aranđelovcu nemoćna

Od početka ove godine u samom gradu i selima nestalo je četrdesetak nadgrobnih ploča i spomenika sa grobova. Na meti su bila sela Vrbica, Misača, Tuleži, Venčani, Kopljari, Orašac, Bosuta, Jelovik.. Policija nikako da uđe u trag, očigledno dobro organizovanoj grupi lopova, koja skoro godinu dana hara seoskim grobljima.

Pre ovog poslednji slučaj dogodio se u prigradskom naselju Seničani na groblju koje se nalazi na brdu Preseka. Marija Despotović, koja živi u Beoradu rekla je “da je njena rodbina primetila da je grob oskrnavljen”.

"Moja porodica ima kamenorezačku radnju pa su iz tog razloga za dedu podigli vredan spomenik. Lopovi kao da su znali da ukradu ploču od granita, koja vredi oko 400 evra", kaže Marija.Slobodanu Petroviću, sa očevog groba lopovi su takođe odneli nadgrobne ploče, pre oko mesec dana, a iste noći odneta je i ploča sa groba njegovog šuraka. "Priča se po selu da sumnjaju na nekog kamenoresca koji ih je organizovao i kome su prodavali mermer. Ovo nikad nije bilo", u čudu priča Petrović.

Milunki Pavlović iz Vrbice, sa muževljevog groba odnete su dve ploče koje se stavljaju sa strane opsega. "Pokušali su da odvale i treću, ali nisu uspeli pa su je polomili. U našem kraju ovde do sada je bilo dvadesetak slučajeva. Prijavili smo ali za sada ništa", kaže Milunka.

I Milu Mrseniću iz Orašca su prošle godine sa porodične grobnice odneli mermernu ploču. U JKP „Bukulja“ sa grobnog mesta 23, vlasništvo porodice Jagodić, odneto je 18 mesinganih alki.Naši sagovornici ističu da se u prijavi protiv NN lica navodi krivično delo „povreda groba“. Prema krivičnom zakonu za ovo delo zaprećena je kazna od novčane do tri godine zatvora.

Sa druge strane, cene nadgrobnih spomenika sa opsegom u Šumadiji kreću se u zavisnosti od veličine i vrste mermera od 500 do nekoliko hiljada evra. Pretpostavlja da se iza organizovane krađe po aranđelovačkim selima krije neko od kamenorezaca, koji posle obrade spomenika i mermernih ploča iste prodaje na tržištu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu