DEVOJKA POBEDA: Koliko znate o Štafeti mladosti? - iKragujevac


Vesti

U centru Kragujevca, na uglu ulica 27. marta i Kralja Aleksandra I Karađorđevića,na mestu odakle je krenula prva štafeta, podignut je spomenik 1977. godine. Reč je o spomeniku „Devojka pobeda“, koje je delo vajara Matije Vukovića.

Predstavlja ženu sa štafetnom palicom na kojoj se nalazi natpis sa podacima o polasku prve Titove štafete, tj. Štafete mladosti. Ovaj spomenik je jedino i jedinstveno obeležje takve vrste u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine na predlog omladine Kragujevca. Štafeta je posebno dizajnirana palica, simbol „baklje“, koja je godinama prolazila kroz celu Jugoslaviju, sistemom predaje „iz ruke u ruku“, a prvi put je krenula iz Kragujevca, 22. maja 1945. godine.

U prvoj Titovoj štafeti učestvovalo je 12.500 omladinaca. Prepešačili su put od 9.000 km da bi mu u Zagrebu, povodom njegovog rođendana, predali devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa potpisima ljudi među kojima je bilo dosta onih koji su preživeli streljanje u Šumaricama i proboj Sremskog fronta. Kasnije je Tito primao štafete u Beogradu ispred Belog dvora i na stadionu JNA (Partizanov stadion). Štafetu su nosili najbolji omladinci, najvredniji radnici, najuspešniji sportisti i učestvovali su svi narodi SFRJ. Svake godine polazilo se iz drugog mesta. Na Titovu inicijativu, ovaj događaj je 1957. godine proglašen Danom mladosti.

Sticajem okolnosti, baš pored spomenika „Devojka pobeda“ 1980. godine krenula je štafeta koja nikad nije uručena maršalu, jer se na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj. Štafeta mladosti nošena je i posle smrti Josipa Broza i postala je simbol odanosti njegovom delu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu