Šumadinci, da li biste VOZILI BICIKL do posla ako bi vam Vlada Srbije za to PLAĆALA 1.000 EVRA? - iKragujevac


Vesti

Holandsko Ministarstvo infrastrukture i upravljanja predložilo je novčanu naknadu za bicikliste koji na posao putuju na dva točka, prenosi „Frans 24“.

"Izađimo iz automobila i sednimo na bicikle. Cilj nam je pridobijemo još 200.000 ljudi koji će na biciklima napravili tri milijarde kilometara više", objavila je Stientje van Veldhoven, zamenica ministarke infrastrukture.

Prema tom predlogu svaki građanin koji na posao ide biciklom mogao bi dobiti od 19 centi po kilometru.

Holanđani razmišljaju i o subvencijama za kupovinu bicikla u dogovoru sa preduzećima, a predviđeli su i dodatnih 100 miliona evra za povećanje broja biciklističkih staza i parkirališta za bicikle.

Ostaje da se vidi kako će se ova priča u Holandiji završiti, a do tada možemo da razmišljamo šta bismo mi radili kada bi država Srbija davala subvencije za svoje građane koji bi do posla putovali biciklom.

Naime, ako Holanđani daju 19 centi po kilometru, to je oko 23 dinara po kilometru.

Što će reći da ako putujemo 10 kilometara do posla svakog dana to je 230 dinara, pa puta dva jer moramo da se vratimo kući, to je 460 dinara, pa ako radimo 22 dana mesečno cele godine to iznosi 460x22x12 = 121.400 dinara godišnje ili jednostavno rečeno 1.000 evra godišnje.

Dobijete 1.000 evra godišnje da bi vazduh koji udišete vi, vaši roditelji ili deca bio manje zagađen nego sada. Parkiranje u centru Kragujevca više ne bi bio problem. 

DA LI BISTE IŠLI NA POSAO BICIKLOM AKO BI VAS VLADA SUBVENCIONISALA SA 1.000 EVRA?

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu