ČAROBNA pećina u Šumadiji je bila dom praistorijskim ljudima, a danas čuva kamen koji ispunjava ŽELJE! - iKragujevac


Vesti

Balkanom lutali i mamuti, nosorozi, bizoni...

Jedno od retkih praistorijskih staništa neandertalca na Balkanu je pećina Risovača u Aranđelovcu. Savremena muzejska postavka dočarava život pračoveka i životinjske vrste tog doba.

Naši daleki preci, neandertalci, živeli su u dubini Risovačke pećine pre oko 50.000 godina. Robustne telesne građe i velike fizičke snage, prilagodljivi i spretni, održali su svoju vrstu u surovim uslovima poslednjeg ledenog doba. Vešti lovci i sakupljači plodova, ostavili su na tom mestu tragove života i kulture.

- Od kamena i kostiju ulovljenih životinja, neandertalci su posebnom tehnikom izrađivali alatke za lov na divljač iz neposredne blizine: to su vrhovi kopalja, zatim, alatke koje su imale namenu da čereče divljač, zatim tu su strugači koji su služili za obradu kože i krzna, koštana šila, bodeži", objašnjava Olga Sračević, arheolog Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Risovačkim prostranstvima kretala su se krda runastih mamuta, stepski bizon, nosorog jelen, pećinski medved, lav. Oko 8.500 fosilnih ostatka, paleontolozi su pronalašli u pećinskim naslagama.

- Oko pet hiljada fosila, pripada pećinskim medvedima i oni su nestankom vegetacije, preseljenenjem - zbog ledenopskih uslova, nestali sa ovog prostora pre 25.000 godina - kaže Divna Vesić, viši vodič.

Istrazivanje pećine počelo je 1953. godine. Duga je 190 metara sa konstantnom temperaturom između 10 i 12 stepeni. Voda koja prodire kroz krečnjačke stene, stvorila je Risovačke suze, ćilibarsku sobu, čipku, zadivljujuće figure pećinskog nakita.

Priroda je ovde svojom magijom, formirala i kamen sreće. Mermerni oniks - kažu, ako ga dodirnete, svaka želja će vam se ispuniti.

Za posetioce je otvorena pre tri decenije. Sa oko 30.000 turista godišnje, Risovača je među najposećenijim pećinama u Srbiji.

- Tokom ove godine počećemo jedan veoma važan projekat - to je proučavanje biljnog i životinjskog sveta na samom spomeniku prirode Risovačka pećina - najavljuje Darko Pavlović, direktor Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Svojevrsna paleontološka riznica neprocenljivo je svedočanstvo o vremenu nastanka civilizacije. Nekadašnji dom neandertalskog coveka danas je stanište retkih insekata i slepih miševa.

(rts)

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu