PREDIVNO: Zeleni lavirint od 3,5 km u Batočini - iKragujevac


Vesti

Zeleni lavirint u Batočini jedinstveni je poduhvat pejzažne arhitekture u Šumadiji. Prema rečima osnivača i idejnog tvorca Gorana Srejića iz Kragujevca, ova zelena oaza je najveća u Evropi. Staza od ulaza do izlaza iz lavirinta duga je čak 3,5 kilometara.

 Ceo lavirint prostire se na više od jednog hektara, a svaka od nekoliko hiljada posađenih biljaka opremljena je sistemom za navodnjavanje kap po kap, piše Poljoprivrednik.

- Plan lavirinta napravio je moj prijatelj. Sličan sam video u Londonu i odlučio sam da novac uložim u ovu atrakciju pejzažne arhitekture kakve nema u Srbiji. Čak su retki i u Evropi. Deci u ovom prostoru treba oko pola sata do 45 minuta da se snađu, a stariji do izlaza stižu za tri-četiri sata, kaže Srejić.

Lavirint je tako koncipiran da ima mogućnost izmeštanja staza i promene pravaca putanja ka izlazu. Zidovi od biljaka su gusti i dosezaće visinu do 2,5 metra. Goran očekuje da će lavirint, sa ostalim pratećim sadržajima, biti završen do 2020. godine, piše Poljoprivrednik.

U lavirintu će na svakih stotinu metara biti postavljena tabla kako bi posetioci mogli da se orijentišu gde se trenutno nalaze. Napravljena su i četiri mosta, sa kojih tragači za izlazom mogu da vide u kom pravcu treba da se kreću. Po pravilima pejzažne arhitekture, staze u lavirintima treba da su široke oko jedan metar, a biljke ne bi trebalo da imaju trnje kako bi posetioci bili što bezbedniji. Preporučuju se zimzelene vrste, ali nije greška ni ako se odaberu listopadne.

(Poljoprivrednik/Foto: Ekapija)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu