Evo koliko očeva u Srbiji koristi svoje zakonsko pravo da umesto supruga idu na PORODILJSKO BOLOVANJE! - iKragujevac


Vesti

Oko 300 očeva u Srbiji godišnje ode na porodiljsko bolovanje umesto mame, najnoviji su podaci Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja!

Iako je broj tata na porodiljskom u porastu, pre desetak godina samo 17 muškaraca godišnje je čuvalo bebe umesto majki, ovo je i dalje mala brojka. Cilj nove populacione politike je da se očevi češće odlučuju na ovaj korak, kako bi majkama više pomagali u odgajanju dece.

Po zakonu, porodiljsko bolovanje očevi mogu da "preuzmu" od majki kad beba napuni tri meseca. Dokumenta koja otac prilaže da bi otvorio porodiljsko bolovanje su ista kao i kod majki. Kao dodatak prilaže se "sporazum u pisanoj formi između partnera o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na oca deteta".

- Od 330 anketiranih poslodavaca samo njih 57 izjasnilo se da u njihovoj kompaniji postoje primeri da očevi odlaze na porodiljsko. Do sada u Srbiji najveći broj takvih primera zabeležen je u finansijskim institucijama, oko 30,4 odsto. Samo u šest lokalnih samouprava očevi su koristili roditeljsko odsustvo, oko 9,1 odsto od ukupno 66 lokalnih samouprava. Dok je među privrednim društvima udeo kompanija u kojima postoje primeri da očevi koriste roditeljsko odsustvo 18,3 odsto - pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju Slavice Đukić Dejanović.

Stručnjaci smatraju da odlazak tata na porodiljsko još uvek nije potpuno prihvaćen u Srbiji zbog mnogo stereotipa, ali i zbog novca, pošto uglavnom muškarci zarađuju više.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da je ovo izuzetno veliki broj očeva koji na godišnjem nivou uzmu porodiljsko bolovanje za patrijarhalno društvo kao što je srpsko.

- U Srbiji je situacija da žena radi, a da muškarac sedi kod kuće i čuva decu veoma teško zamisliva i zato brojka od 300 očeva koji godišnje idu na porodiljsko zvuči neverovatno. Nema nikakve sumnje da je ekonomski momenat isključivi razlog za to i da mora da se desi da žena ima baš mnogo veću platu od muža da bi on pristao da ode na bolovanje i čuva bebu - ističe Jankovićeva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu