Spajaju se škole u Srbiji?! - iKragujevac


Vesti

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je da izmena mreže srednjih škola koja predviđa spajanje nekih obrazovnih ustanova, neće stvoriti tehnološke viškove među nastavnicima, već da će višak biti neki direktori i sekretari škola.

Ovo je navodno prvi korak u racionalizaciji, koja će se odvijati u više faza. Prema Šarčevićevim rečima, prvi na udaru su "najdrastičniji primeri neracionalnog ponašanja", prenosi "Danas".

"Novosti" pišu da se odlukom Vlade o promenama mreže srednjih škola, gimnazije i srednje stručne škole gase u šest gradova, a da se umesto njih osnivaju nove. Od 14 obrazovnih ustanova fomirano je sedam u Kragujevcu, Novoj Varoši, Nišu, Kuršumliji, Babušnici i Kladovu.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić rekao je za "Novosti" da je plan da se ove i naredne godine ugasi 40 škola i od njih formira 20 novih.

"Ovih 14, o kojima je odluku donela Vlada Srbije, predstavljaju prvu fazu i odluka se primenjuje već od početka nove školske godine. Naredna faza biće primenjena od drugog polugodišta, a preostale srednje škole spajaće se od septembra 2019. godine", naveo je on, dodajući da je ovakav korak neophodan, jer je reč o malim školama, sa malo đaka, te će se ostvariti ušteda.

Pajić je dodao da će spajanjem škola deo zaposlenih postati tehnološki višak, objasnio je da je reč o ljudima koji su u stalnom radnom odnosu, kao i da će biti prioritet da se oni zbrinu na druga slobodna mesta u obrazovnom sistemu, ako postoje.

Najavljuje se da će isto biti urađeno i u Vojvodini, tamo gde se proceni da je to neophodno, a odluku o tome će doneti pokrajinska vlast. Vojvođanske škole gasiće se i spajati tek od drugog polugodišta, jer do septembra neće biti donete odluke i formirane nove obrazovne ustanove.

Milan Jevtić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, poručio je za "Danas" da spajanje škola neće izazvati dramatična pomeranja, ali da se osim sekretara i direktora može očekivati da među nastavnicima opšteobrazovnih predmeta bude viškova. 

Autor: Novosti, Danas 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu