KUĆA NAJVEĆEG SRPSKOG ROMANTIČARA U NOVOM SVETLU: Urađeno idejno rešenje replike kuće Đure Jakšića - iKragujevac


Vesti

Srušena kuća pesnika i slikara Đure Jakšića iz 19. veka nije bila pod zaštitom kao spomenik kulture jer nije zadovoljavala osnovne kriterijume da bi bila proglašena kao kulturno dobro.

Lokalna samouprava uskoro počinje izgradnju replike na mestu na kome se nalazila kuća u Karađorđevoj ulici.

Za izgradnju objekta grad Kragujevac izdvojio je 20 miliona dinara.

Nosilac projekta je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja a sredstva za izgradnju replike Šumadijske kuće u iznosu od 30 odsto finasira i Švajcarska razvojna agencija.

Ugledni gradski arhitekta Dušan Soković mišljenja je da je kuća u Karađorđevoj ulici u kojoj je stanovao Đura Jakšić tokom boravka u Kragujevcu dugo odolevala zubu vremena.

Sa aspekta struke nije bilo moguće renovirati kuću jer je bila isuviše trošna i sklona padu navodi Soković.

Problem sa rušenjem kuće koji se vezuje za ime najvećeg srpskog romantičara 19. veka prisutan je decenijama a odluka da se kuća sruši i na tom mestu izgradi nova doneta je u pravo vreme.

Prolaznici su svakodnevno bili izloženi riziku jer je spontano rušenje vremešne građevine, odnosno njenih ostataka moglo da povredi nekoga imajući u vidu da je Karađorđeva ulica jedna od najprometnijih u gradu, u blizini se nalazi osnovna škola 21. oktobar.

Uz to, posetioci koji nisu Kragujevčani, stranci ne znaju ko je bio Đura Jakšić, ali su itekako u nekoliko navrata zbunjeni slikom fotografisali zdanje u raspadanju, a to itekako urušava utisak koji ostavljamo kolektivno.

Direkcija za urbanizam dala je idejno rešenje za izgradnju kuće na kojoj će po okončanju radova biti postavljena spomen ploča posvećena Đuri Jakšiću.

Replika kuće u osnovi ima 155 kvadratnih metara, biće napravljena od čvrstog materjala a planirano je da ulaz bude sa prednje strane kuće do ulice.

Planom je predviđeno da će Đurina kuća imati podrum i etažu.

U lokalnoj samoupravi najavljuju da će replika Đurine kuće biti završena do kraja godine.

U njoj će se održavati programi iz kulture. Jedan deo predstavljaće Vinski hab u kome će biti promovisna najkvalitetnija vina i rakije iz Šumadije.

Tokom cele godine u saradnji sa FILUMOM biće organizovana predavanja o životu i stvaralaštvu Đure Jakšića, koncerti mladih umetnika, likovni sadržaji.

Planirano je i da dobitnici nagrade Đura Jakšić za najbolji Zbornik poezije u novoizgrađenoj kući, uz muzičku pratnju, čitaju svoju poeziju.

Jednom rečju, Grad planira da se oduži Đuri Jakšiću u pristojnom ambijentu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu