Pukovnik Zirojević član SKANU - iKragujevac


Vesti

Predstavnici Gradskog veća, dr Gordana Damnjanović i Ratko Tomašević organizovali su prijem za Željka Zirojevića, predsednika gradskog odbora SUBNOR-a Kragujevac i Šumadije i potpredsednika SUBNOR Srbije povodom njegovog izbora za akademika Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika (SKANU). Zvanje akademika Željko Zirojević, dobio je na sednici SKANU koja je održana 19. juna ove godine, a na osnovu mnogobrojnih naučno istraživačkih radova u kojima dominiraju istorijske teme.

Čestitajući pukovniku u penziji Željku Zirojeviću na izboru za akademika SKANU, Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi je rekao da je velika čast gradu Kragujevcu da među svojim sugrađanima ima čoveka koji se posvećeno bavi istorijskim temama i iza kojeg stoji dugogodišnji istrajan istraživački rad.

Ljude koji se bave čuvanjem nacionalnih vrednosti, istorije, tradicije i kulture, koji beleže ono što pronosi duh srpstva, tradicionalne porodice, čovekoljublja i junaštva a koje okuplja Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, pukovniku Zirojeviću dodelila je članstvo i veliku obavezu da tim putem nastavi, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća čestitajući mu na izboru i zvanju. Nije zvanje ono što pukovnika Zirojevića oplemenjuje već znanje kojim se bori protiv svega onoga što savremeno društvo u nekim delovima urušava a to su čojstvo, junaštvo i plemanitost.

Ovo zvanje koje mi je Srpska kraljevska kademija poverila nije samo moje zvanje, darujem ga svima onima koji su svoj život dali za svoju zemlju, svojim saradnicima ali ga darujem i gradu Kragujevcu, Šumadiji i mestu Gacko u Republici Srpskoj gde sam rođen. I Hercegovina i Šumadija podjednako su mi u srcu. Zvanje akademika je priznanje i dokaz da treba ići dalje, da čovek mora da radi i živi srcem za sebe, svoj narod i zemlju, rekao je Zirojević.

U ime SUBNOR-a Srbije, Željko Zirojević je članu Gradskog veća dr Gordani Damnjanović uručio zahvalnicu za doprinos i podršku. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu