Bivši radnici Zastava kamiona traže da Vlada preuzme fabriku - iKragujevac


Vesti

Bivši radnici "Zastava kamiona" kojima nisu isplaćene zarade, jubilarne nagrade i regres ukupnog iznosa oko 120 miliona dinara protestovali su na trgu Kod krsta.

Oni su zatražili da Vlada Srbije da reši taj problem preuzimanjem fabrike.

Na protestu je rečeno da je to najbolje rešenje jer ako fabrika ode u stečaj oko 300 bivših radnika neće moći da naplati potraživanja.

Dogovoreno je da se u sredu, 18. jula na trgu "Kod krsta" u 9 časova organizuje prikupljanje dokumentacije o pojedinačnim potraživanjima radnika, odnosno rešenja iz fabrike ili sudska rešenja.

Član Organizacionog odbora Milojko Popović je rekao da će ti dokazi o dugovanjima biti predati Ministarstvu privrede.

Popović je rekao da su predstavnici bivših radnika u petak razgovarali sa državnim sekretarom u tom ministarstvu Draganom Stevanovićem i predočili mu da stečaj nije rešenje, već preuzimanje fabrike.

"Nastavićemo da pregovaramo o tom rešenju, biće teško ali smatramo da ima rešenja ukoliko postoji razumevanje i dobra volja u Vladi Srbije", kazao je Popović.

Na protestu je rečeno i da će se paralelno sa pregovorima o zaostalim zaradama razgovati u Ministarstvu rada o rešavanju problema nepovezanog staža počev od 2009. godine.

Popović je podsetio da je Vlada Srbije namirila svoja potraživanja od Zastava kamiona tako što je prošle godine preregistrovala jedan deo fabrike u "Zastava terenska vozila" (Zastava tervo), a drugi deo je nastavio da postoji kao Zastava kamioni uz najavu odlaska u stečaj. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu