OSMACI, SPREMNI? Sutra počinje polaganje male mature, a đaci ovo NIKAKO ne smeju da RADE! - iKragujevac


Vesti

Đaci će polagati završni ispit iz maternjeg jezika i matematike, kao i kombinovani test, koji sadrži pitanja iz pet predmeta

Tenzija, stres i anksioznost kulminiraće u naredna tri dana (18. 19. i 20. jun), kada će osmaci polagati završni ispit iz maternjeg jezika i matematike, kao i kombinovani test, koji sadrži pitanja iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Imali maksimalan broj bodova ili nijedan, smatra se da su malu maturu položili svi đaci, ali samo najuspešniji moći će da upišu željene srednje škole (28. juna će biti objavljeni rezultati).

- Postoje različite vrste učenika. Ima onih kojima je i te kako stalo i nije im svejedno koliki će broj bodova osvojiti na završnom ispitu jer od toga zavisi njihovo dalje školovanje. S druge strane, postoje đaci koji nisu pod tremom jer im je možda u manjoj meri stalo ili znaju da će svakako upisati školu koju žele - objašnjava Savka Segedinac, pedagog u OŠ „Zdravko Gložanski“ u Bečeju.

Ma koliko bili spremna, većina osmaka ne uspeva da se oslobodi treme, koja veoma često može uticati na konačan ishod završnog ispita.

- Učenicima se uvek savetuje da na završni ispit dođu odmorni, naspavani, da ujutru doručkuju, popiju vodu i da se ne opterećuju time kako će proći na završnom ispitu. Veoma je važna i podrška roditelja. Preporuka je da počnu od lakših zadataka, a potom da pređu na teže, jer imaju dovoljno vremena. Dežurni nastavnici deci daju jasne i konkretne instrukcije na koji način treba da popune test, koji inače sadrži uputstvo za popunjavanje. Uvek im se savetuje da ga ne rade odmah, već da prvo pročitaju sva pitanja od početka do kraja. S obzirom na to da imaju dva sata da reše sve zadatke, mogu ih prvo uraditi grafitnom olovkom, a kasnije, kada završe, trebalo bi da pregledaju sve što su uradili i odgovore pređu hemijskom - objašnjava pedagog Savka Segedinac.

Testovi ove godine sadrže veći broj otvorenih zadataka u kojima je neophodno upisati odgovore, umesto zaokruživanja ponuđenih opcija. Da ne bi žurili i zbrzali odgovore, u prvih 45 i poslednjih 15 minuta ne mogu da izađu iz prostorije u kojoj se polaže mala matura, a to je propisano pravilnikom o polaganju završnih ispita.

- Generalni problem naših učenika je nedovoljna koncentracija. Uglavnom prelete sve što piše, ne obraćaju pažnju na detalje, eventualne začkoljice i nešto što u odgovorima treba možda povezati. Zato je važno da se udube u pitanja, da ih pažljivo pročitaju, malo razmisle i ako su učili i dovoljno se pripremali za ispit, setiće se odgovora - kaže ona.

Kako izračunati broj bodova?
Đaci iz škole maksimalno mogu poneti 60 bodova, dok mala matura nosi maksimalno 40 bodova. Bodovi na osnovu uspeha ostvarenog u osnovnoj školi računaju se tako što se uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda množi sa četiri, a sabiranjem ova tri broja dobija se broj bodova za uspeh u školi. Test iz matematike i srpskog jezika nosi po 13, a kombinovani test 14 bodova. Da bi izračunali koliko su bodova osvojili na svakom testu pojedinačno, neophodno je da broj poena iz srpskog i matematike pomnože sa 0,65, a iz kombinovanog testa sa koeficijentom 0,7.

Dodatni bodovi za nagrađivane
Nagrađivani učenici na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu mogu ostvariti dodatne bodove i tako sebi olakšati upis u željenu srednju školu. Primera radi, uspesi na međunarodnim takmičenjima nose najviše bodova: prvo mesto 12, drugo 10, a treće osam bodova. Za osvojeno prvo mesto na republičkim takmičenjima đaci mogu osvojiti šest bodova, za drugo četiri, a za treće dva boda. Ukoliko se desi da učenici prilikom rangiranja imaju isti broj bodova, prednost imaju dobitnici diplome „Vuk Karadžić“, potom đaci koji su osvojili veći broj nagrada na takmičenjima, a na kraju oni koji su ostvarili više bodova na završnom ispitu.

Bez telefona na prijemnima

U prostoriju u kojoj se polaže mala matura dozvoljeno je unošenje vode i osnovnog pribora: grafitne olovke, gumice i plave hemijske olovke, a za rešavanje zadataka iz matematike treba doneti lenjir, šestar i trougao. Torbe, telefoni i futrole odlažu se na predviđenim mestima i njih nije dozvoljeno imati kraj sebe.

Debele kazne za prepisivanje

Ministarstvo prosvete najavilo je strožu kontrolu na polaganju završnog ispita, naročito u mestima u kojima su prošle godine zabeležene neregularnosti. Oni koji se ipak odluče da se upuste u prepisivanje ili učestvuju u tome, rizikovaće da budu debelo kažnjeni. Najveću odgovornost imaju direktori škola.

Testove transportuje policija

Kako bi se umanjio prostor za manipulaciju, testove će od štamparije do školskih uprava transportovati policija. Još jedan od načina da se izbegne prepisivanje je i izmenjen raspored pitanja na testovima. Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja pripremio je pet varijanti testova označenih različitim slovima, koji će biti raspoređeni tako da đaci koji sede blizu jedan drugom dobiju različite oznake.

(Alo)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu