RHMZ UPOZORAVA: Moguće NEPOGODE u celoj SRBIJI - iKragujevac


Vesti

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, danas se očekuju obilnije padavine, više od 30 mm kiše za 12 sati. U nedelju se mogu očekivati jaki pljuskovi i grmljavinske nepogode sa kratkotrajnom pojavom grada, uglavnom u Pomoravlju, severnim i istočnim krajevima, dodaje se u upozorenju RHMZ. 

Danas je zbog pljuskova Pomoravlje i istočna Srbija pod narandžastim alarmom. U narandžasto su u nedelju „obojeni” i Banat i Bačka. Žuti meteoalarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe. RHMZ na svom sajtu upozorava i na značajan porost vodostaja na Mlavi u narednim danima. RHMZ je upozorio i na topli talas koji predstoji u narednih pet dana na području Banata i Bačke.

Podsetimo, zbog jakih i obilnih padavina pukla je brana na reci Mlavi, gde je u Petrovcu na Mlavi proglašena vanredna situacija. Delovi Svilajnca i okolnih sela takođe su pod vodom, kao i Ljig. I u tim mestima je proglašena vanredna situacija. Kataklizmično nevreme u Lozoviku kraj Velike Plane načinilo je stoprocentnu štetu na usevima, a šteta se procenjuje na više miliona evra. Ledene lopte lomile su i krovove, prozore i fasade. Jak vetar obarao je stabla, što je onemogućavalo žitelje da bilo šta preduzmu kako bi umanjili štetu. Pre dva dana Užice je prekrio grad, od koga su se ulice zabelele kao da je zima, a potom se ulicama grada slivala bujica vode. Štetu su pretrpela mnoga domaćinstva i gazdinstva u zapadnim delovima Srbije, gde su grad i obilne padavine uništili useve.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu