Hibridni "fijat 500l" iz Kragujevca bi mogao da košta oko 17.000 EVRA - iKragujevac


Vesti

Hibridni model "fijata 500L", koji će se najverovatnije proizvoditi u kragujevačkoj fabrici, koštao bi oko 17.000 evra, procenjuju za "Blic" stručnjaci.

Izvršni direktor kompanije "Fijat Krajsler automobili" (FCA) Serđo Markjone izjavio je prošle nedelje da će se proizvodnja "fijata 500L" nastaviti u Srbiji i da će taj model dobiti i hibridnu verziju koja ima i električni i benzinski motor.

Njegova buduća cena dobija se ako se uporedi s odnosom cene hibridnih i običnih modela drugih proizvođača. Hibridi su skuplji od istovetnih modela za oko 45 do 50 odsto. Kada se taj procenat doda na osnovnu cenu "fijata 500L", koja počinje od 11.500 evra, dobije se oko 17.000 evra.

Kako je preneo italijanski portal "Autoblog", Markione je rekao i da je "fijat 500", popularni "mali fića", idealan da postane "100 odsto električni model za Evropu".

On je takođe najavio da se proizvodnja “pande” iz Italije seli u fabriku u Poljskoj, gde se trenutno proizvodi "fijat 500", te najavio novi model "fijat 500 đardinjera", produženu verziju najmanjeg modela. Italijanski mediji spekulišu sa dve varijante koje bi mogle da se tiču fabrike u Kragujevcu. Jedna je da bi Srbija mogla da dobije proizvodnju električne varijante "fijata 500" pošto je hibridni "500L" svakako predviđen, pa bi im bilo jednostavnije da automobile u koje su ugrađuju električni motori proizvode na jednom mestu. Druga je da bi upravo "đardinjera" mogla da se pravi u Kragujevcu. U tim razmatranjima pozivaju se na Markioneove izjave da je proizvodnja malih automobila isplativa jedino u Srbiji i Poljskoj.

Da su hibridna i električna vozila perspektiva automobilske industrije, naglašava i predsednik Asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović, koji i sam vozi hibridni automobil.

- Perspektiva su električna vozila, a hibrid je prelazno rešenje. Do 2025. će svi ući u elektrifikaciju i imati električna vozila. Prednosti su očigledne. Nema više zagađenja, manja je potrošnja... - kaže Petrović.

- Hibridi su skuplji jer imaju i dalje motor na unutrašnje sagorevanje, kao i elektromotor sa baterijom. Očigledno je da u fabrici u Srbiji ima kapaciteta za proizvodnju hibridnih vozila jer je proizvodnja oko 100.000, a kapacitet oko 300.000 automobila godišnje. Verovatno će se proizvoditi i jedni i drugi - smatra Petrović.

On kaže da druge zemlje daju subvencije za takve automobile, pa su ta vozila, recimo, u Hrvatskoj i Sloveniji od 4.000 do 10.000 evra, u zavisnosti od modela.

Novinar "Auto bilda" Uroš Popović kaže da se vožnja hibrida i "običnog" automobila ne razlikuje puno, osim po potrošnji i zagađenju.

- Napredni procesi koje hibridni automobili obavljaju nisu primetni u toku vožnje, ali će se njihovi rezultati neminovno pokazati kroz ređe posete benzinskim pumpama, što je uz ekološku dimenziju najsnažniji argument prilikom kupovine - kaže on.

Ulaganje od devet milijardi evra

Iako još nisu poznate tačne tehničke specifikacije vozila, FCA planira ulaganje od oko devet milijardi evra u elektrizaciju svojih automobila. Takođe, kompanija će do 2022. godine razvijati 30 modela, uključujući 14 terenskih vozila.

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu