AKCIJA POLICIJE I U KRAGUJEVCU: Hapšenje širom Srbije zbog MITA i KORUPCIJE! - iKragujevac


Vesti

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji s nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili buyet Republike Srbije i privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 milion evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe položaja odgovornog lica, prevare, pranja novca, falsifikovanja novca, neovlašćenog organizovanja igara na sreću, nedozvoljene trgovina, prouzrokovanja lažnog stečaja, poreske utaje i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Među uhapšenima su zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorna lica Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, Centra za socijalni rad u Babušnici, turističke agencije „MM turs“ iz Niša, turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u Dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“, bivše odgovorno lice „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane „Gazivode“ iz Zubinog Potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su M. N. (45) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo prevare. Sumnja se da je M. N. tokom 2017. godine oštećene doveo u zabludu da će im pomoći da smanje parnične troškove u postupku za dobijanje tuđe nege koji se vodi pred nadležnim sudom, iako je znao da to ne može da učini.

Policija je u Subotici, u saradnji s Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsila G. V. (42) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljene trgovine. Sumnja se da je G. V. robu široke potrošnje poreklom iz Mađarske, vrednu oko pola miliona dinara, za koju nije imao ovlašćenje za trgovinu niti prateću dokumentaciju, stavio u promet u improvizovanoj prodavnici.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, u saradnji s Osnovnim javnim tužilaštvom u Senti, uhapsili su G. G. (66) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio istovetno krivično delo. Sumnja se da je G. G. nabavila mešovitu robu, vrednu oko 200.000 dinara, poreklom iz Mađarske, koju je skladištila u svojoj porodičnoj kući i prodavala drugim fizičkim licima.

Zbog istog krivičnog dela u Senti je uhapšena E. B. (63). Sumnja se da je E. B. bez ovlašćenja za trgovinu, mešovitu robu poreklom iz Mađarske, vrednu oko 300.000 dinara, skladištila u svojoj porodičnoj kući i prodavala drugim fizičkim licima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za borbu protiv korupcije Novi Sad, po nalogu Posebnog odeljenja novosadskog Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca javnog preduzeća „Pošta Srbije“ Sremska Mitrovica – rejon Šid, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica. Osumnjičena se tereti da je postupila suprotno važećim propisima koji regulišu poslovanje „Pošte Srbije“ i obavila uplatu 12 postnet uputnica u iznosu od 937.000 dinara na ime jednog korisnika, čime je oštetila javno preduzeće „Pošta Srbije“.

Pripadnici MUP-a u Somboru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru, podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe zaposlene u JP „Srbijagas” Novi Sad, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo nesavesnog rada u službi. Jedna osumnjičena je propustila da sprovede nadzor, na šta je bila obavezna, nad radom druge osumnjičene koja nije kontrolisala ispravnost zaključenog ugovora JP „Srbijagas“ s kupcem, koji je prestao da važi 31. decembra 2015. godine, a kupcu je nastavljena isporuka i fakturisanje gasa po njegovim odredbama. Na taj način to privredno društvo oštećeno je za 18.281.707 dinara, koliko je dodatno trebalo biti fakturisano da je zaključen novi ugovor u skladu s odlukama Nadzornog odbora JP „Srbijagas“.

Policija u Sremskoj Mitrovici je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji s Poreskom policijom, podnela krivičnu prijavu protiv odgovornog lica DOO „Milobraj“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreske utaje tako što je, u nameri da delimično izbegne plaćanje akcize i poreza na dodatu vrednost, od 17. januara 2017. godine do 3. decembra 2017. kupio 844.720 litara baznih ulja koja nije upotrebio u svrhu industrijske proizvodnje, već je stavio u promet. Da bi to prikrio, osumnjičeni je sačinio neistinite račune o prodaji baznih ulja određenim privrednim društvima, koje je evidentirao u knjigovodstvenim i poreskim evidencijama svog privrednog društva, pri čemu nije obračunao akcizu i porez na dodatu vrednost. Na taj način je izbegao plaćanje akcize u ukupnom iznosu od 53.929.431 dinara, kao i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 10.785.886 dinara. Izbegao je plaćanje javnih prihoda od ukupno 64.715.317 dinara.

Autobusom slao falsifikovane evre

U Sremskoj Mitrovici su pripadnici MUP-a, u saradnji s Osnovnim javnim tužilaštvom u Rumi, uhapsili R. P. (24) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanja novca. On se tereti da je pokušao da međunarodnom autobuskom linijom transportuje 4.000 evra, za koje se sumnja da su falsifikovani. Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičenog pronašla i oduzela još 1.200 evra, za koje se, takođe, sumnja da su falsifikovani.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneli su krivičnu prijavu protiv jednog 22-godišnjeg muškarca iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene trgovine. Osumnjičeni se tereti da je prevozio u svrhu dalje prodaje, tekstilnu robu vrednu oko 2.000.000 dinara, bez prateće dokumentacije.

Pripadnici MUP-a u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneli su krivičnu prijavu i protiv 61-godišnjeg muškarca iz okoline Novog Pazara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene trgovine i četrnaest krivičnih dela neovlašćene upotrebe tuđeg poslovnog imena i drugih posebnih oznaka robe ili usluga. Osumnjičeni se tereti da je lažno brendiranu tekstilnu robu četrnaest poznatih proizvođača, ukupne vrednosti oko 6.000.000 dinara, za koju nije posedovao prateću dokumentaciju, prevozio u autobusu radi dalje prodaje.

Ilegalni smeštaj za stare u Subotici

U Subotici je policija, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podnela krivičnu prijavu protiv jedne osobe iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo neovlašćenog bavljenja određenom delatnošću.

Kako se sumnja, ona je u periodu novembar 2017 – maj 2018. godine u Subotici, na svojoj adresi prebivališta, organizovala smeštaj i negu osam starih osoba uz novčanu naknadu od oko 12.000 dinara mesečno po osobi, bez potrebnih dozvola Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ostvarivši ukupnu protivpravnu imovinsku korist od 672.000 dinara.

Policija je u Zrenjaninu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podnela krivičnu prijavu protiv jednog radnika Ribarskog gazdinstva „Ečka“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevere u obavljanju privredne delatnosti. Osumnjičeni se tereti da je od septembra do oktobra 2017. godine, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, prisvojio novac i robu koji su mu povereni u radu, ukupne vrednosti 318.132 dinara, oštetivši RG „Ečka“ za navedeni iznos.

U Zrenjaninu je policija, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podnela su krivičnu prijavu protiv jedne zaposlene u TR „Kapetanija 023“ Zrenjanin zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila istovetno krivično delo. Osumnjičena se tereti da je u julu 2017. godine, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, prisvojila novac i robu koji su joj povereni u radu ukupne vrednosti 418.000 dinara, oštetivši TR „Kapetanija 023“ Zrenjanin za navedeni iznos. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu