Za aktivne mere politike zapošljavanja 16 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Na desetoj redovnoj sednici članovi Gradskog saveta za zapošljavanje jednoglasno su usvojli Predlog sporazuma o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2018. godinu između grada Kragujevca i Nacionalne službe za zapošljavanje. Usvajanjem predloga Sporazuma, prikupljena je kompletna dokumentacija i predlog je upućen Gradskom veću na razmatrane i odlučivanje.

Za aktivne mere politike zapošljavanja 16 miliona dinara Predlog sporazuma na sednici Saveta obrazložio je Zoran Kostadinović, načelnik Odeljenja za privredu i podršku novih investicija u Gradskoj upravi za privredu koji je podsetio da se u skladu sa Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje grada Kragujevca, Savet opredelio za dve od pet rasploživih mera za zapošljavanje i to za javne radove i za subvencije privatnim poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih lica.

Iz budžeta grada, odnosno budžeta GU za privredu i GU za upravljenje projektima, održivi i ravnomerni razvoj za javne radove usmereno je oko milion dinara, a za subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica nešto manje od osam miliona, što je tri puta više u odnosu na prethodne godine, rekao je Zoran Kostadinović u svom izveštaju i dodao da je konkursom kod Nacionalne službe za zapošljavanje kao nosioca realizacije aktivnih mera lokalne politike za zapošljavanje odobreno nešto više od 7,5 miliona dinara. Pored toga, od resornog ministarstva gradu Kragujevcu su odobrena sredstva za subvencionisanje mera aktivne politike zapošljavanja u ukupnom iznosu od 7 342 000 što predstavlja oko 97, 4 odsto sredstava za koja smo aplicirali. Ukupni raspoloživi budžet za finansiranje aktivnih mera politike zapošljavanja u ovoj godini iznosi 16 316 000 miliona dinara, zaključio je Kostadinović.

Kroz javne radove biće angažovano do 20 lica na tri meseca sa punim fondom radnih sati, dok je na raspolaganju preko 100 subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica, što će zavisiti od strukture onih koji budu angažovani, objasnio je načelnik Odeljenja resorne gradske uprave i izrazio očekivanja da će biti dovoljno zainteresovanih poslodavaca koja će se ove godine uključiti u program zapošljavanja.

Do kraja meseca biće potpisan Sporazum između grada Kragujevca i Nacionalne službe za zapošljavanje, a u toku juna raspisani i javni pozivi za obe mere. Predviđeno je da konkurs za javne radove bude otvoren 30 dana dok će za subvencije privatnim poslodavcima biti duži rok s obzirom na to da su u obavezi da trajno zaposle ta lica. Razmatranje predloga za dodelu sredstava u svakom pojedinačnom slučaju biće tema narednih zasedanja Gradskog saveta za zapošljavanje, najavljeno je na sednici.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu