OČEKUJE NAS PAKLENO LETO: Evo kada stižu tropski talasi - iKragujevac


Vesti

Srbiju očekuje vrelo leto, a tropske temeprature biće povremeno prekidane olujama s grmljavinom! Živa u termometru dostizaće i 40 stepeni Celzijusovih, a neće nas zaobići ni požari ni poplave.

Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella", kaže da će nam leto doneti temperature veće od prosečnih.

- Ovog leta, baš kao i prethodnog, tropski talasi počeće krajem juna i trajaće do kraja avgusta, ali će biti i kratkotrajnih osveženja. Živa u termometru ponekad će dostizati i 40 stepeni. U junu nas očekuje red kiše, red sunca, red oluja s grmljavinom, uglavnom posle podne. Ponegde će biti i grmljavinskih oluja s gradom koje mogu izazvati velike nepogode, naročito u zapadnoj i južnoj Srbiji - najavljuje Đurić.

- Imaćemo nekoliko tropskih talasa koji će trajati po sedam dana, kada će dnevne temperature biti i iznad 35 stepeni, dok se noću živa neće spuštati iznad 20, a onda nakon toga sledi kratkotrajno osveženje - pljuskovi sa grmljavinom i tako do naizmenično biće do kraja avgusta - objašnjava naš sagovornik i napominje da je padavine nemoguće sada prognozirati, ali da je sigurno da će pojedina područja trpeti zbog suše, dok su u drugim delovima zemlje moguće poplave.

Prema njegovim rečima nije isključeno da se jave i požari, izazvani prvenstveno nemarom ljudi.

Srednje dnevne vrednosti temperature

Jun 28,8 stepeni

Juli 31,5 stepeni

Avgust 31,2

Kada je reč o prestonici, Đorđe Đurić navodi da će ovog leta u Beogradu biti oko 50 tropskih dana, što nije rezultat samo klimatskih promena, već i zagađenja vazduha, velikog broja stanovnika, betona, saobraćaja i industrije.

Reč lekara

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže da ljudski organizam mnogo više reaguje na vlagu u vazduhu pri visokim temperaturama, nego na suvo vreme, jer je tada veća koncentracija alergena pri tlu.

- Hronični bolesnici obavezno da prate prognozu i uzimaju svoju terapiju. Inače, organizam oseća šta je za njega najbolje i trebalo bi da se ponašamo u skladu s tim i radimo ono što nam prija u datom trenutku. Naravno, prejedanje nikako ne dolazi u obzir, alkoholna pića takođe, a uzimati što više vode. Luftirati stanove rano ujutro i kasno uveče. Neka se svi čuvaju sunčanice, u prirodi od komaraca i krpelja, kako ne bi dobili groznicu zapadnog Nila ili neku drugi bolest - navodi ona i dodaje da se nikako ne skače naglo u vodu.

Savet poljoprivrednicima

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, kaže za "Alo!" da sve prognozirano nije ništa neobično za leto koje nam stiže.

- Ove godine biće manje kajsija, a poljoprivrednici moraju da imaju voće pod mrežama, zbog grada, povrtarstvo da bude u staklenicima i plastenicima, da osiguraju useve i poboljšaju sistem za navodnjavanje. Sad je vreme žetve, a kritično može da bude samo za kulture koje su posađene u proleće, kao što je soja. Dobro je što su poljoprivrednici poslušali savete pa su zasejali u jesen veće površine zemljišta, preko 800.000 hektara, na kojima su pšenica, uljana repica, krmne kulture i ozimo povrće i uglavnom ih neće zahvatiti ćudi vremena - naveo je on.

Izvor: Alo

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu