KRAGUJEVAČKI GENIJALCI: Nećete verovati kakvu mast su napravili! - iKragujevac


Vesti

Petoro učenika Medicinske škole u Kragujevcu osmislili su mast, koja naneta ispod nosa i na slepoočnice razbuđuje i vraća koncentraciju, ali ona takođe umiruje bol u mišićima i zglobovima. U osnovi ove masti zapravo su ljute papričice, odnosno sastojak kapsaicin, onaj koji ih i čini ljutima! Papričice su đake inspirisale da naprave još dva inovativna proizvoda.

Učenici srednje Medicinske škole "Sestre Ninković" iz Kragujevca osnovali su đačku kompaniju "Lab & Health", koja zbog svojih proizvoda niže nagrade na takmičenjima.

- Razmatrali smo koje su to supstance na tržištu najmanje iskorišćene, a imaju značajna terapeutska svojstva. Tako smo došli do ljute paprike i materije kapsaicin iz nje. Iskoristili smo tri njegova terapeutska svojstva i na tržište izbacili tri preparata - kaže Nevena Radivojević, generalni direktor kompanije, učenica četvrtog razreda.

Možda najzanimljiviji preparat je "Stay focus", mast namenjena studentima, sportistima, ali i onima koji imaju reumatske probleme. Mast treba naneti između nosa i gornje usne i na slepoočnice. Deluje za 15 minuta i blago pecka, objašnjava Mirjana Jakovljević, direktor proizvodnje.

- Na nausnice se nanosi zbog mirisa, koji potiče od određene mešavine etarskih ulja i stimuliše centar za budnost u produženoj moždini. Kada se nanese na slepoočnice proširuje krvne sudove. Tako vaš mozak dobija više krvi i više kiseonika, te bolje funkcioniše. Naneta na zglobove ili mišić, mast umiruje bol - pojašnjava direktorka proizvodnje.

Drugi proizvod učeničke firme je tinktura paprike i zove se "Beauty long". Koristi se za ojačavanje i ubrzan rast kose i noktiju. Kapsaicin iz paprika, u ovom preparatu, kada se nanese na koren dlake ili nokta utiče na lučenje keratina, koji je glavna gradivna supstanca dlake i nokta.

Treći preparat je čaj "Detox tea", napravljen od sušene paprike i bilja koje je tajna firme. Čaj stimuliše rad jetre i lučenje enzima, a na taj način pospešuje detoksikaciju, čišćenje organizma od otrova. Korišćenjem nekoliko nedelja, čaj pomaže mršavljenju, kažu u učeničkoj kompaniji.

- Na početku su ljudi bili skeptični prema našim proizvodima jer je u pitanju paprika, a preparati se koriste na koži. Plašili su se da li peče, da li je ljuto. Mi smo uspeli da "ubijemo" ljutinu, a zadržimo sva ona lekovita dejstva papričice, odnosno kapsaicina iz nje. To je bio i najveći problem ove proizvodnje. Kada smo to uspeli, napravili smo ove preparate kako treba - razjašnjava Mirjana Jakovljević.

Mladen Dončić, zamenik generalnog direktora kompanije, kaže da je kapsaicin iz šumadijskih papričica izdvojen kao tečnost, tinktura, i onda upotrebljen za preparate.

Ova učenička firma startovala je sa ulaganjem od 3.000 dinara, a zatim su prodajom svojih proizvoda prikupili novac za dalji razvoj i investicije, objašnjava Nemanja Jovanović, direktor finansija.

- Naši su proizvodi inovativni, zdravi i jeftini. Ako student ima problem da ostane koncentrisan, daleko je zdravije da koristi naš "Stay focus" nego energetsko piće. Naša mast koja košta 300 dinara potrajaće godinu dana. Naša tinktura za kosu i nokte košta samo 160 dinara, čaj 150 - kaže Jovanović, najmlađi u firmi, učenik trećeg razreda.

Sara Đorđević, direktor marketinga, objašnjava da svoju robu prodaju na učeničkim sajmovima i putem Instagram profila. Robu šalju poštom, čak i u Nemačku.

Mentorka ovih učenika, profesorka Biljana Petrović, kaže da je ova petorka najuspešnija učenička kompanija u školi ikada.

- Na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija osvojili su prvu nagradu. Zatim su nedavno osvojili drugo mesto na državnom takmičenju. Ponosna sam- kaže profesorka Petrović.

Njena koleginica Sofija Vukelić Miletić naglašava da su učenici sami došli na ideju šta žele da proizvedu "a naše je bilo samo da im dajemo smernice".

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu