BUDUĆI BRUCOŠI, PAŽNJA! Veliko interesovanje za nove studije u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Školarine i broj slobodnih mesta jednaki prošlogodišnjim dočekaće brucoše na većini državnih fakulteta. Pojedini su akreditovali i nove smerove ili tek čekaju njihovo odobravanje. Najveća novina ovog upisnog roka, kada je reč o državnim univerzitetima, biće sasvim novi fakultet Univerziteta u Nišu - Poljoprivredni, sa sedištem u Kruševcu. Za ovaj fakultet dobijena je akreditacija, pa će moći da primi brucoše.

"Zeleno svetlo" za Poljoprivredni fakultet u Kruševcu dali su Nacionalni savet za visoko obrazovanje i nadležna ministarstva, a Vlada Srbije još pre godinu dana donela je odluku o njegovom osnivanju i imenovala privremenu upravu. Usvojeni su nastavni planovi i odlučeno da će akademci moći da biraju između tri studijska programa: Stočarstvo, Ratarstvo i povrtarstvo i Voćarstvo i vinogradarstvo.

Još jedan novi studijski program Univerziteta u Nišu čeka akreditaciju - Nemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu.

Nove studije pokreće i Univerzitet u Kragujevcu, gde će ove godine na studije psihologije moći da se upiše 30 samofinansirajućih akademaca. Studije zajednički organizuju Fakultet medicinskih nauka, Prirodno-matematički, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini.

Ukoliko ste zainteresovani za umetničke fakultete, tako na Fakultetu muzičke umesnosti primaju 110 studenata na budžet i 30 samofinansirajućih, dok na Fakultetu dramskih umetnosti 58 na budžetu i 28 samofinansirajućih. Ako se opredelite za likovne umetnosti mesta ima za 36 studenata na budžetu i 19 na samofinansiranju, dok je na primenjenim 75 budžet i 70 samofinansiranje.

Maturanti koji žele da studiraju na Univerzitetu u Novom Sadu imaće ove godine veći izbor. Na Filozofskom fakultetu novina je smer Engleski jezik i književnost sa drugom stranom filologijom, na Ekonomskom fakultetu Međunarodna i evropska ekonomija i biznis, na Građevinskom je akreditovan smer Geodezija, a na Prirodno-matematičkom fakultetu integrisane studije - Master profesor fizike i Master profesor matematike. Jedan od najaktraktivnijih je smer Dizajn video-igara na Akademiji umetnosti.

Na Univerzitetu u Beogradu nema mnogo iznenađenja za brucoše - kvote za upis i visina školarine slični su prošlogodišnjim. Tri nova smera uvodi Ekonomski fakultet - Poslovna informatika, Poslovna analiza i konsalting i Ekonomija i finansije. Za njih se akademci odlučuju nakon završene prve godine.

Upravo na najvećem i najstarijem univerzitetu i ove godine biće najviše mesta za upis - ukupno 14.986, od čega 9.506 za budžetske i 5.480 za samofinansirajuće studente.

Na Univerzitetu u Novom Sadu, sudeći prema predloženim kvotama koje treba da usvoji Pokrajinska vlada, spremni su indeksi za 9.321 studenta prve godine 5.397, od kojih će 5.397 moći da studira o trošku države, a 3.924 biće samofinansirajući.

U Novom Sadu na Filozofskom ima mesta za 544 studenata na budžetu i 432 samofinansirajuća, dok pravni može da primi 177 na budžetu i 603 studenata koji će plaćati studije. Medicinski prima ove godine 415 na budžetu i 303 samofinansirajućih, a ekonomski 489 koji će biti finansirani iz budžeta i 303 studenata koji će sami plaćati školarinu.

Univerzitet u Nišu pripremio je 4.958 indeksa za nove studente, i to 3.233 na budžetu i 1.725 za one koji će sami finansirati svoje školovanje. U Kragujevcu mesta će biti za 3.571 brucoša, među kojima će 2.400 moći da ima besplatne studije, a ostalih 1.171 plaćaće sami. Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici mesta ima za 1.768 studenata prve godine. Predviđeno je da o trošku države studira njih 1.098, a 670 će morati sami da snose troškove školarine.

Najmanje upisne kvote ima Državni univerzitet u Novom Pazaru, koji će moći da primi 1029 novih akademaca, i to 739 na budžet i 290 na samofinansiranje. Kvote su im slične prošlogodišnjim, a po nekoliko mesta više ima na studijama Informatike i matematike, Građevinarstva, Arhitekture, Biologije i Psihologije. U Novom Pazaru ove godine neće biti upisani brucoši na studijske programe Audio i video-tehnologije i Likovna umetnost.

U Beogradu na Građevinskom primaće 280 na budžetu i 120 samofinansirajućih, dok je na FON-u otvoreno 385 budžetskih mesta, i 305 samofinasirajućih. Na pravnom ima mesta za 600 studenata na budžetu i 850 samofinansirajućih. Na medicinskom ima mesta za 450 brucoša na budžetu i 50 koji će morati sami da plaćaju školarinu.

Na Univerzitetu u Beogradu prijava kandidata za polaganje prijemnog ispita počinje 20. i trajaće do 24. juna. Na svim fakultetima prijemni ispiti biće organizovani od 25. juna do 1. jula, a preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije 2. jula. Konačne rang-liste fakulteti su dužni da objave do 9. jula, kada počinje upis na fakultete, koji mora da bude završen do 13. jula.

Skuplje na matematici

Na Univerzitetu u Beogradu samo je Matematički fakultet na pojedinim smerovima povećao školarinu od 6.000 do 12.000 dinara, dok je cena studija za nastavnike matematike ostala ista. Skuplje je i na Fakultetu za građevinarstvo u Kraljevu, ali i sa poskupljenjem njihove školarine su među najjeftinijima - 40.000 dinara. Za deset odsto skuplje je i na Tehničkom fakultetu u Čačku, dok je Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu odlučio da snizi cene školarine na pojedinim smerovima.

Slični su termini i u Novom Sadu, gde će prijavljivanje biti od 20. do 22. juna, a prijemni ispiti biće organizovani od 27. do 29. juna. Kraj prvog upisnog roka je 20. jula. U Kosovskoj Mitrovici prijavljivanje će početi ranije - od 18. do 23. juna, a prijemni su zakazani od 25. do 30. jula, a kao i u Beogradu, prijemni treba da budu završeni do 13. jula.

Iako se termini prijava i upisnih aktivnosti podudaraju među univerzitetima, fakulteti uglavnom vode računa o tome da prijemni ne bude istog dana kao na srodnom fakultetu u drugim gradovima. Tako na dva Medicinska fakulteta prijemni neće biti istovremeno, kao ni na, recimo, Medicini i Stomatologiji istog univerziteta. To ostavlja mogućnost kandidatima koji žele da polažu na više mesta i tako povećaju šanse da osiguraju mesto na budžetu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu