Otvoren Sajam knjiga i grafike - iKragujevac


Vesti

Na Šumadija sajmu, juče je otvoren “Sajam knjiga i grafike“ koji je okupio domaće izdavače, uz bogat prateći književni program. Studenti kragujevačkog Filuma – Odseka za likovnu i primenjenu umetnost, na ovom sajmu, predstavili su se godišnjom izložbom svojih radova. Sajam je otvorio pesnik i prevodilac, Dejan Ilić.

Današnji tehnološki svet zahteva bezuslovnu umreženost svih subjekata, u kome je prinuda na komuniciranje samo jedan od vidova naše totalne potčinjenosti savremenim mehanizmima moći. Tako da onaj ko čita, povlači u stvari svoj ulog iz jedne besramne igre, odbijajući da bude podređen i kontrolisan. Pronalazi link za isključivanje iz ovog sveta, razobručenih virtuelnih odnosa – rekao je Dejan Ilić u svojoj besedi.

“Sajam knjiga i grafike“, Šumadija sajam je organizovao u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Vuk Karadžić“, Udruženjem pisaca Kragujevca, Filumom, a generalni pokrovitelj je Grad Kragujevac.

Prema rečima Miljana Bjeletića, člana Gradskog veća za kulturu, prepoznatljivost kulturne scene jednog grada ne zasniva se samo na onim ustaljenim, tradicionalnim manifestacijama, već u osmišljavanju novih, od kojih je jedna upravo Sajam knjiga. Iako digitalno doba diktira neka nova pravila, ovakvi sajmovi šalju poruku da štampana reč i dalje ima snagu da opstane. Možda je za naše prilike Sajam knjiga čudo, kome se neki čude, valjda je bilo lakše skliznuti u komercijalno i popularno. Izabrali smo teži put, a to je da gradimo novu čitalačku publiku – kaže Miljan Bjeletić.

“Sajam knjiga i grafike“ na Šumadija sajmu biće otvoren do 19. maja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu