ENORMNO POSKUPLJENJE GORIVA: Šta je istina? - iKragujevac


Vesti

Najnovije prognoze stručnjaka nimalo neće obradovati srpske vozače. Prema tim predviđanjima gorivo bi do kraja godine moglo da poskupi do 160 dinara po litru. Da li to znači da bi za samo dve nedelje u proseku gorivo moglo da poskupi za pet dinara po litru i do kakvih pomeranja bi na našem tržištu mogao da dovede rast cene barela nafte u svetu, kao i najnovija ratna dejstva u Siriji i da li je neminovan domino efekat?

Predsednik kompanije “Nafta” Nebojša Atanacković ističe da nema mesta za ovoliko loše prognoze i veliko poskupljenje.

- Cena sirove nafte jeste osetljiva na razne svetske događaje, ali je kretanja teško prognozirati. U svakom slučaju, nema prave osnove za ovako dramatična očekivanja - kaže Atanacković za "Novo jutro".

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović podseća da sniženje cena goriva ne utiče na ostale cene, dok poskupljenje goriva podiže i ostale cene.

- Nafta je specifična, ima uređenu berzu koja ne dozvoljava mnogo improvizacija. Srbija godišnje preradi oko tri miliona tona nafte, dok dva i po miliona dolazi iz uvoza. Dakle, zavisimo od uvoza i ne možemo da se odupremo promenama na globalnom tržištu - kaže Mićović.

On podseća da cena nafte najmanje zavisi od naftnih kompanija. On ističe da je nemoguće predviditi skok cene i da trenutno ne postoje indikatori da će gorivo dramatično poskupeti, kako su najavljivali pojedini mediji.

Rektor Univerziteta "Singidunum" prof.dr Milovan Stanišić objašnjava da poskupljenje nafte znači poskupljenje i svih ostalih proizvoda.

- Nafta i građevinarstvo su najuticajnije na druge delatnosti. Sve je povezano i bilo bi racionalno da se vodi politika stabilnosti maloprodajnih cena naftnih derivata jer je to najmanja cena koja se može platiti da bi se održala stabilnost tržišta - kaže Stanišić, dodajući da je nafta poluga kojom se ostvaruju ekonomski interesi u svetu.

Atanacković napominje da poskupljenje sirove nafte ne znači poskupljenje naftnih derivata, ali to zavisi u najvećoj meri od poreske politike države. Zato su, kako kaže velike razlike cene goriva u regionu.

- Kada bi naftni derivati pratili cenu sirove nafte, litar goriva mogli bismo da plaćamo i do 300 dinara - kaže Atanacković za "Novo jutro".

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu