DRAMA U KRAGUJEVCU: Ruše kuću zbog koje se čovek ubio! - iKragujevac


Vesti

Ovih dana u starom gradskom jezgru Kragujevca bageri ruše zidove kuće, čija je prodaja od strane banke godinama potresala srpsku javnost. Kada su sudski izvršitelji sa policijom 01. februara 2012. došli da isele porodicu Stevanović iz kuće u ulici Crveno barjaka-odjeknuo je pucanj.

Vlasnik kuće Milan Stevanović (58), privatnik ubio se u spavaćoj sobi. Njegova kćerka pala je u nesvest u susednoj prostoriji.

Tada su u javnost isplivale šokantne činjenice. Milan nije mogao da vrati kredit Fondu za razvoj Republike Srbije.

"U trenutku kada je kuća prodata dug je bio pet hiljada evra. Vratili smo sve. Mogli su da se naplate od nepokretnosti kada su krenuli u prodaju zbog 25 hiljada evra. Ali tadašnji čelnici banke, a zna se koji su, insistirali su da se proda", kaže nam u očaju udovica Mira Stevanović.

Nisu pomogli ni zahtevi porodice da se pomere rokovi, da se kredit reprogramira, a prema rečima Mire Stevanović, "sve je bilo unapred dogovoreno da im se otme kuća".

"Nađeni su i kupci, i procene su urađene nezakonito. Sve je filigranski odrađeno-banka, sud, izvršitelji, policija.. Mi ništa nismo mogli. Sada ruše kuću, a zavod kaže da je u pitanju adaptaija", kaže Mira.

I njen advokat Tatomir Leković ranije je izjavio da će „porodica Stevanović će u ovom sporu ići i do suda u Strazburu ukoliko u Srbiji ne nađe pravdu“.

"Ova porodica je iseljena bez validnog sudskog naloga iz svoje kuće, a novi kupac je, kako saznajemo, dobio i dozvolu da na tom mestu gradi novi stambeno-poslovni objekat. Stevanovićima ta dozvola nije data sa obrazloženjem da je kuća pod zaštitom nadležnog zavoda", rekao je medijima Leković.

 

Zavod tvrdi: Kuća se ne ruši, radi se rekonstrukcija

"Stručne ekipe Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac izašla je na teren i tom prilikom konstatovala da su na objektu u ulici Crvenog barjaka 17, u toku radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekta, kao i postojećih vrata i prozora izloga i krova", stoji u izveštaju Zavoda za zaštitu spomenika kulture od 19.aprila ove godine.

Banka koja je garantovala za kredit pokrenula je hipoteku i kuća sa dva lokala od oko 400 kvadrata i pet ari placa u strogom centru grada prodata je za 110 hiljada evra. Njena stvarna vrednost prema proceni Građevinskog fakulteta iz Beograda je 430 hiljada evra! Bilo je i procena da kuća vredi i više od 700 hiljada evra.

 

 

Izvor/Foto: Kurir, D.I.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu