TRAŽITE POSAO? „Simens“ u Kragujevcu otvara nekoliko stotina novih radnih mesta! - iKragujevac


Vesti

Samo četiri nemačke kompanije na čelu sa firmom ZF iz Fridrihshafena, globalnim liderom u tehnologiji pogona i šasije, otvaranjem fabrika u Srbiji uložiće više od 250 miliona evra i zaposliti ukupno 4.000 radnika u Srbiji.

Nemačka je već izbila na prvo mesto po obimu spoljnotrgovinske razmene sa Srbijom, koja je u 2017. iznosila oko 4,4 milijarde evra. Najsnažnija zemlja EU investirala je u Srbiju oko 2,2 milijarde evra i do sada otvorila 45.000 radnih mesta. Nemački privrednici nastavljaju da ulažu u Srbiju, a tome u prilog najviše ide nedavna najava dolaska kompanije ZF iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, koja će otvoriti fabriku u Pančevu.

Prema najavi srpskih zvaničnika, ZF će u Pančevo investirati ukupno 160 miliona evra i zaposliti više od 1.000 ljudi. Kako saznajemo, Nemci će u Pančevu u industrijsko-poslovnoj zoni izgraditi kompleks ukupne površine 25.000 kvadrata na zemljištu od 10,8 hektara. U prvoj fazi očekuje se 540 radnih mesta, a kasnije još oko 500. U Pančevu je planirana proizvodnja osovina za električni pogon, motora sa električnom vučom, elektronike menjača i slično.

Pored ove investicije, veliki nemački proizvođač rezervnih delova za auto-industriju „Forverk autotek“ izgradiće svoj pogon u Čačku. Investitor planira da zaposli 1.000 radnika i investira oko 50 miliona evra. „Forverk autotek“ je veliki dobavljač i proizvođač za „Audi“, „Dajmler“, „Folksvagen“, „Porše“, „Krajsler“ i BMW.

Takođe, „Simens“, koji ima fabriku vetrogeneratora u Subotici, najavio je otvaranje još jedne fabrike u industrijskom parku u Kragujevcu. Prema najavama iz ove kompanije, tu će se praviti vagonski i tramvajski delovi za šinska vozila „Simensa“. Vrednost ovog ulaganja nije poznata, a očekuje se da „Simens“ u Kragujevcu otvori nekoliko stotina novih radnih mesta.

Još jedan dugo najavljivani nemački investitor, trgovinski lanac „Lidl“, u toku ove godine otvoriće prvih 10 od ukupno 15 objekata širom Srbije. Oni uskoro završavaju i izgradnju distributivnog centra u Novoj Pazovi. „Lidl“ je nedavno raspisao konkurs za zapošljavanje 1.000 radnika u nekoliko gradova.

(Blic)

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu