ŽIVOTNA PRIČA BRATISLAVA MILANOVIĆA: Kako je bravar iz Kragujevca doveo "Simens" - iKragujevac


Vesti

Bratislav Milanović (56), spojio svoju fabriku sa nemačkim gigantom, a sad gradi industrijski park. Radio i kao limar, a stigao do vlastitog biznisa. Ponos - delovi za šinska vozila

Radno iskustvo u metalskom kompleksu, od limara i bravara do vlasnika firme iz te oblasti, Bratislav Milanović (56), osnivač kompanije "Milanović inženjering" koju je preuzeo "Simens", "ispekao" je u Diseldorfu. On i u tom nemačkom gradu ima svoju fabriku. Usavršavao se širom sveta, a onda je nostalgija, kako kaže, učinila svoje, pa se sa stečenim iskustvom vratio u rodnu Šumadiju.

Delove za šinska vozila proizvedene u kompaniji "Milanović inženjering" su tražili najveći svetski proizvođači vozova poput "Simensa", "Bombardijea", "Alstoma"..., ali je svoju firmu, kako kaže, "uneo u "Simens". Za zvaničnike i stručnjake ta odluka je početak pravog industrijskog preporoda ovog dela Srbije.

Prema Milanovićevim rečima, cilj za budućnost je izgradnja industrijskog i intelektualnog kompleksa na prostoru sela Sobovica i Lužnice (nedaleko od njegovog rodnog sela Donja Trnava), kako bi se tu stvorili preduslovi da mladi inženjeri "imaju mogućnost izbora da ostanu u Srbiji i ovde, u svojoj zemlji, napreduju i grade svoju budućnost".

- Odluka da svoju firmu, koju sam dugo pravio i negovao, unesem u veliki "Simens", bila je jedna od najtežih u mom životu - kaže Milanović. - To sam uradio zbog mladih u celoj Srbiji. Želim da ostanu ovde, da se ovde obrazuju, rade i usavršavaju. "Simens" će im to omogućiti. Dolazak te fabrike je kruna svega što sam u životu radio, a naš najveći resurs su ljudi. Šumadija će po industrijskom parku koji se gradi postati prepoznatljiva u svetu. Posebno ćemo voditi računa o energetskoj efikasnosti i životnoj sredini. Dovešćemo ovde najpouzdanije partnere, ali ovaj ambijent mora biti sačuvan.

Koliko uživa u ambijentu zavičaja, možda najbolje govori podatak da je već najavio da će na vrhu upravne zgrade sagraditi kafanu, "odakle će da se vidi cela Šumadija".

Kragujevac je napustio kao desetogodišnjak. Roditelji su ga odveli u Bon, gde je završio osnovnu školu i jugoslovensku gimnaziju. Škole koje su pohađala deca naših diplomata i takozvanih gastarbajtera nisu uskoprofilisale zanimanja, a formalno obrazovanje nije nastavio na studijama. Obučavao se u više firmi metalske struke - sve dok nije otvorio sopstvenu. Posle prvog pokušaja - neuspeh. I sa sledećom firmom - isto. Sa trećom mu se, kako kaže narod - posrećilo.

Polovinom devedesetih započinje ozbiljniji posao. Već 2000. godine otvara preduzeće u Srbiji, a u zakupljenoj hali poljoprivredne farme u Sobovici proizvodi pumpe za vodu. Skoro deceniju kasnije započinje i proizvodnju delova za šinska vozila. Sada najavljuje da će prvi objekat u okviru industrijsko- -tehnološkog kompleksa "Mind park" biti završen u oktobru, a da će sa proizvodnjom početi u novembru.

- Kompleks će se uklopiti u prirodu Šumadije - kaže Milanović. - Vodićemo računa i o potrebama zaposlenih. U sklopu parka biće izgrađen vrtić za decu zaposlenih, kao i dijagnostički centar sa najsavremenijom tehnologijom. Na taj način želim da se zahvalim celom ovom kraju i ljudima koji u njemu žive.

BEZ SUBVENCIJA

Država nije direktno subvencionisala dolazak "Simensa", ali je u infrastrukturu zone uložila 870 miliona dinara. Zvaničnici grada su ranije najavili da će u toj zoni u narednih pet godina posao dobiti i do 7.000 ljudi.

(Večernje novosti)
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu