PET GODINA ZATVORA: Proizvodio i prodavao opojnu drogu - iKragujevac


Vesti

 Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu čačanskog Višeg suda kojem je meštaninu ovdašnjem, (Z. P.) odmerena kazna od pet godina zatvora, zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Na spisku stvari oduzetih od okrivljenog su 3,26 kilograma marihuane, osam natrijumskih lampi sa reflektorom, 7 električnih transformatora, stoni ventilator, improvizovani filter za vazduh obložen materijom za kuhinjske aspiratore, i ručno pravljeno kućište sa ventilatorom, rebrastim crevom povezano sa filterom.

Oduzeti su, takođe, boca sa ručnom pumpom za prskanje bilja, leđna pumpa, trielektrične potapajuće za vodu, dva sobna ventilatora, termostat sonda, četiri sklapajuće mreže za sušenje, dve plastične kante sa prehranom za rast bilja, baštensko crevo i tri raspršivača za zalivanje, pvc džak sa zemljom za uzgoj cveća, potenciometar sa električnim priključcima i tajmerom, pvc rukavice i više aspirator – maski za lice, 80 malih saksija za rasad, dva drvena štapa za vezivanje stabljika konoplje i 15 rezervnih natrijumovskih sijalica od po 600 vati.

Prvostepeni sud utvrdio je da je okrivljeni na Rastokama u LJubić polju, leta 2016. proizvodio „cannabis” (konoplju), tako što je „u zidanom objektu u pet prizemnih prostorija u kojima su prozori zatvoreni drvenim panelima a zadovi obloženi plastičnom folijom, instalirao opremu neophodnu za proizvodnju marihuane, u veštačkim, simuliranim uslovima.”

Sudski veštak opisao je kako je izvodljivo gajanje ovog poroka bez ljudskog prisustva, što svedoči do kog je stepena, na žalost, stigla proizvodnja narkotika u Srbiji. Evo šta stručnjak reče na sudu:

„Od trenutka zasađivanja biljke pa do njene obrade vegetativni razvitak u simuliranim uslovima zavisi od mnogih činjenica, a najčešće traje 8 do 9 sedmica. Pri tome, nije neophodno stalno prisustvo čoveka tokom rasta i razvoja biljke. Mogućno je za izvesno razdoblje biljku dobro navodniti, a u saksijama za zemljom utvrđeno je prisustvo perlita, materijala koji ima mogućnost zadržavanja vlažnosti za izvesno razdoblje, pa nije bilo neophodno neprestano prisustvo čoveka”. Optuženi se, inače, branio da nije bio u Srbiji 4 – 5 dana tokom juna, i desetak dana u avgustu te godine.

„Prozori na prostorijama bili su zaklonjeni sa unutrašnje strane drvenim panelima i takav vid zatamnjivanja jedan je od neophodnih uslova za ilegalnu proizvodnju jer se tako prikriva velika količina svetlosti kja nastaje od sijalica neophodnih za razvitak biljke. Zatečen je i veliki broj električnih kablova, postojala je posebna prostorija sa električnim instalacijama, stabilizatorima, strujom za sijalice od 600 vati, utičnicama sa po četiri izvoda, tablom sa osdiguračima. Pronađeni su i vodena pumpa, merač temperature, materijal za pripremu rastvora za biljke, ventilaciono crevo koje služi za neutralizaciju mirisa i prigušnica zvuka ventilacionih motora, tajmer i plastične korpe za sušenje.”
Sudovi su utvrdili da su svih pet prostorija u kući „bile snabdevene opremom za negovanje i proizvodnju biljaka marihuane u simuliranim uslovima, pa su samim tim bile nepodobne i neuslovne za stanovanje”.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu