Porodica iz sela kod Jagodine neguje tradiciju zanata koji je u NESTAJANJU! - iKragujevac


Vesti

Porodica Jovanović u selu Bagrdan kod Jagodine neguje dugu i nasleđenu tradiciju kovačkog zanata. Četiri generacije ove porodice čuvaju veštinu starog zanata koji je u nestajanju.

Ručno rađeni i kreativno iskovani predmeti u Zapadnoj Evropi koštaju i četiri puta skuplje od predmeta industrijske proizvodnje. Kod nas još uvek ne postoji razvijeno tržište za unikatno iskovanim radovima.

Dom porodice Jovanović iz sela Bagrdan kod Jagodine ispunjavaju neobično iskovani predmeti od gvožđa u vidu činija, svećnjaka, figura, minijaturnih kovčega i replika. Najveći izazov u kreativnoj kovačkoj radinosti predstavljala je izrada šahovske garniture.

"Prvi je rađen godinu i po dana, drugi sam efektivno radio 75 radnih dana. To je težak posao jer vi u jednoj šahovskoj garnituri imate 16 pešaka a ja sam morao da izradim sigurno tridesetak da bih odabrao 16 sličnih. Ako ih merite od tih 16, pošto je sve ručni rad, svi su različiti", rekao je Saša Jovanović, kovač, selo Bagrdan, Jagodina.

Saša Jovanović nastavio je tradiciju kovačkog zanata a njegov osamnaestogodišnji sin Jovan je četvrta generacija u ovoj porodici. Talenat i veštinu za kreativnim kovanjem pokazao je već sa 12 godina.

"Počeo sam motore prvo da pravim, a posle sam pravio i svećnjake. Radio sam stolove i kapije sa ocem. On je jednom povredio lakat pa sam ga ja zamenio i radio kovačke poslove umesto njega", izjavio je Jovan Jovanović.

U kovačkoj radionici Saše Jovanovića i dalje se kuje na stari način uz pomoć vatre, čekića i nakovanja.

"Morate da zagrejete komad gvožđa na žuto usijanje. U ovom poslu imate crveno, žuto i belo usijanje. Belo već progoreva čelik, crveno je tvrdo a kuje se na žuto i tu imate negde oko 800, 900 stepeni. U principu kovački zanat je grub zanat ali i u toj gruboći morate da imate i osećaja, iako je grubo morate da imate nekog smisla", kazao je Jovanović.

Jovan Jovanović je prešao put od pravljenja iskovanih replika motora do prepravke pravog dvotočkaša na kome će pokazati su svoju kreativnost i umeće.

"Trenutno ugrađujem gumu koja je mnogo šira, bila je 130 cm a sada je 240 cm. Zbog toga moram da prepravim više od pola motora, ceo zadnji kraj, pravim i novu viljušku kao i disk za kočenje", saopštio je Jovanović.

Ova porodica ne živi od kovačkog zanata ali čuva nasleđenu tradiciju skoro zaboravljenih veština kada je i sam rad sa čekićem i nakovanjem bio rasprostranjen u selima Pomoravskog kraja.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu