Nema opasnosti od poplava u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ukoliko dođe do velikih količina padavina tokom ove nedelje, kako saznajemo od nadležnih u Kragujevcu ne bi trebalo da dođe do poplavnih talasa koji bi uzrokovali prelivanje akumulacije i stvaranje većih nekontrolisanih poplavnih talasa nizvodno od akumulacije Gruža.

U gradu je situacija pod kontrolom, sporadično se pojavljuju veće količine vode na kolovozu, ali dramatični poplavljeni prizori se ne očekuju.

Jedini problem u Kraguevcu i dalje predstavlja nedostatak mreže za fekalnu kanalizaciju.

Zbog velike količine padavina došlo je do izlivanja reka i potoka i plavljenja veće površine zemljišta posebno u toku Gruže uzvodno od jezera, upozoravaju iz Štaba za vanredne situacije.

Na putu Knić – Bare u Oplaniću kod mosta, došlo je do izlivanja reke preko kolovoza, pa se zato mole svi učesnici u saobraćaju da oprezno voze na toj deonici.

Akumulacija Gruža u skladu sa upustvima i naredbama koje dobija od Javnog preduzeća Srbijavode, koje prati kompletnu hidrološku situaciju na teritoriji Srbije, povećava ispuštanje vode ili blagovremeno smanjuje nivo akumulacije kako bi mogla da primi poplavni talas.

Javno komunalno preduzeće Čistoća održava kišnu kanalizaciju i brine o 4400 kilometara slivnika i rešetki u gradu.

Kako kažu redovno obavljaju njihovo održavanje, ispiranje i prečišćavanje, pa i pored velikih padavina nije bilo većih zahteva građana za otpušavanjem i čišćenjem odvoda.

Grad Kragujevac ima 607 kilometara vodovodne mreže i 350 kilometara fekalne kanalizacije i kolektora, što govori da gradu nedostaje 250 kilometara fekalne kanalizacije.

Pored izgradnje vodovodnih linija potrebno je izvršiti i rekonstrukciju kišne i fekalne kanalizacije u gradu.

Imajući u vidu probleme koji nastaju u vreme velikih padavina i otapanja snega, dolazi do izlivanja fekalne kanalizacije.

Zato je potrebno da se prilikom određivanja prioriteta u izradi studije projekata, obezbede sredstva za izgradnju nedostajuće mreže fekalne kanalizacije. Iz tih razloga potrebno je izvršiti sanaciju jednog broja kišnih kolektora.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu