USKORO nova autobuska stanica u Kragujevcu, ali TO NIJE SVE! - iKragujevac


Vesti

Ukoliko grad Kragujevac u postupku prodaje nepokretnosti poslovne i pomoćne zgrade Univerzal banke AD Beograd u stečaju bude najpovoljniji ponuđač, Kragujevac će uskoro dobiti novu autobusku stanicu. Reč je o objektu površine 11 298 kvadrata. Odluku o učešću u postupku prodaje te nepokretnosti doneći su članovi Gradskog veća na sednici održanoj 16. marta.

Gradska uprava za investicije dobila je danas saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke za izradu i postavljanje postamenta za dve spomen biste kompozitoru Josifu Šlezingeru i piscu Sretenjskog ustava Dimitriju Davidoviću.

Inicjativu za postavljanje spomen biste Šlezingeru koja se nalazi u depou Muzeja „21. oktobar“ podnela je Muzička škola „Dr Miloje Milojević“, a reč je o delu akademskog vajara Dragana Nikolića, koje je nastalo na 6. međunarodnoj likovnoj koloniji „Mostovi Balkana“ 2006. godine. Inicijativu o postavljanju biste Dimitriju Davidoviću pokrenula je gradska Komisija za podizanje spomenika, a reč je o obnovljenoj inicijativi iz 2013. godine. Saglasnost na tu inicijativu, odbornici Skupštine grada dali su u junu prošle godine.

Spomen bista Josifu Šlezingeru biće postavjena na prostoru između Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ i Knjaževsko-srpskog teatra, a spomen bista Dimitriju Davidoviću u neposrednoj blizini zgrade Stare skupštine.

Gradsko veće utvrdilo je predlog odluke o dodeli zvanja Zaslužni građanin grada Kragujevca Talal Elziku iz Palestine i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. Elzik je obavljao dužnost konzula države Palestine u tadašnjoj SFRJ, SRJ, Srbiji i Crnoj Gori i Srbiji. U svakoj prilici je promovisao državu Srbiju, region Šumadije, a posebno grad Kragujevac. Zahvaljujući njemu, grad Kragujevac je 2010. godine potpisao Sporazum o saradnji – bratimljenju sa Jerihonom, iz čega su kasnije proistekli brojni vidovi saradnje između naša dva naroda.

Na sednici je doneta i odluka o sprovođenju postupka licitacije za postavljanje dečijih automobila na javnoj površini: Trg fontana, Veliki park i Pešačka zona. Gradsko veće donelo je i saglasnost na odluku o nabavci osnovnih sredstava za rad JKP Čistoća – jedne cisterne i terenskog vozila za potrebe Službe zoohigijene.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu