Preventivni pregledi u nedelji borbe protiv glaukoma u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Oftalmološka klinika Kliničkog centra u Kragujevcu organizovala je preventivne i kontrolne preglede u nedelji borbe protiv glaukoma.

Proceljuje se da problem sa glaukomom ima 1 odsto ukupnog stanovništva. Najpodložniji obolevanju su stariji sugrađani.

Iako na početku bolest nema vidnijih simptoma pacijenti se u odmakloj fazi žale na visok očni pritisak.

Lekari upozoravaju da se pacijenti koji imaju sumnju na glaukom jave oftalmologu.

Ispred oftalmološke ordinacije u Kliničkom centru, na pregled se čeka strpljivo, jer se, kako navode pacijenti koji imaju poteškoće sa visokim očnim pritiskom – isplati.

Veliki broj pacijenata zbrinjavaju po dva lekara oftalmologa. Kontrolišu vid, očno dno, mere očni pritisak.

Glaukom se razvija polako i neprimetno. Nikakav znak da je došlo do obolevalja oka ne ukazuje na glaukom u početnoj fazi. Prema statistici glaukom više ugrožava žene.

Pacijenti koji boluju od glaukoma redovno dolaze u oftamološku kliniku jer su kontrole podjednako važne kao i preventivni pregledi. U tom slučaju kotroliše se progresija bolesti ali i propisana terapija.

Iako se sada svi pregledi zakazuju elektronskim putem kod izabranog lekara, medicinske sestre koje rade u lekarskim ordinacijama kažu da pacijenti dolaze i lično kako bi proverili ima li slobodnih termina za preglede.

U nedelji borbe protiv glaukoma veoma je važno obaviti preventivne preglede oftalmologa koji navode da postoje rizične grupe pacijenata kod kojih može da dođe do obolevanja.

U nedelji borbe protiv glaukoma oftalmolozi Srbije organizuju preventivne preglede građana koji boluju od ove bolesti ili imaju sumnju na glaukom.

U ambolantu za oftalmološke preglede Kliničkog centra u Kragujevcu mogu da dođu u petak od 12 do 14 časova i prekontrolišu očni pritisak.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu