KRAGUJEVAC ĆE BITI OKOVAN SNEGOM I LEDOM: Smrzavaćemo se na debelom minusu! - iKragujevac


Vesti

Zima na odlasku rešila je da nas pozdravi svojim pravim izdanjem! Sneg i led stižu nam u nedelju, kao i debeli minus, a uvod u sve to počeće još danas.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da će danas snega biti povremeno, a temperatura svuda u zemlji od nule do četiri stepena Celzijusovih.

- Već u noći između subote i nedelje stiže nam izuzetno hladan vazduh iz Sibira jer je iznad severne Evrope ojačao anticiklon, dok su istovremeno iznad Mediterana cikloni. Upravo zbog toga je omogućen prodor ledene vazdušne mase, koja će do Balkana, preko Srbije, do Grčke stići sa istoka i severoistoka Evrope. Od nedelje do srede imaćemo najhladniji period ove zime.

Najgore je što se u nedelju očekuje pojačavanje košave, koja će u ponedeljak biti jaka - kaže on i dodaje da ćemo već u nedelju biti u minusu, a to će trajati sve do narednog četvrtka.

- Imaćemo kombinaciju vetra, snega i mećave. Maksimalna dnevna temperatura u nedelju očekuje se od minus četiri do nule, ali će do ponedeljka pasti na minus 12 do minus šest stepeni. U Kragujevcu oko minus devet! Tog dana će padati sneg, a maksimalna temperatura biće od minus devet do minus tri - navodi on.

Prema Đurićevim rečima, isto vreme očekuje se i u utorak, ali uz slabljenje vetra.

- U sredu očekujemo postepeni prestanak padavina i stabilizovanje vremena. Ali ostaće hladno.

Do srede, u većini predela biće od 10 do 30 centimetara snega, lokalno i do pola metra. U Kragujevcu oko 20 centimetara. U četvrtak i petak nam stiže naglo otopljenje.

Temperatura će biti u plusu, ali ćemo do vikenda imati kombinaciju kiše, snega i vetra - zaključuje on i upozorava sve koji tokom ledenog talasa kreću na put da koriste zimsku opremu jer se očekuju snežni nanosi na putevima, ali i odroni.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu