VOZAČI, KONAČNO ODAHNITE: Ako kupujete polovni auto, sve će biti gotovo za 5 MINUTA i koštati UPOLA MANJE! Evo i kako! - iKragujevac


Vesti

Ove jeseni trebalo bi da bude promenjen sadašnji postupak prenosa vlasništva nad vozilom koji sada, zbog komplikovane procedure plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, traje i po nedelju dana. Ubuduće bi sve trebalo da bude gotovo za pet minuta i košta upola manje, a ukoliko novi sistem bude radio onako kako se očekuje, na sličan način bi se moglo rešiti i nešto što se tiče svih vozača i što se već dugo najavljuje, a što do sada nije rešeno.

Kupci polovnih automobila već godinama u Srbiji gube vreme i nerve zbog nepotrebne i opterećujuće birokratije, a sve zbog načina na koji se, eto i u 2018. godini još uvek izmiruje porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od dva i po posto od vrednosti vozila.
Podsećamo, kupoprodajni ugovor se najpre mora overiti kod notara, gde se inače ne može doći bez prethodnog zakazivanja i čekanja, a samo jedna overa košta 1.600 dinara.
Zatim treba otići u poresku upravu na opštini prodavca i podneti zahtev za obračun iznosa poreza. Onda se, zavisno od opštine, čeka još jedno pet do sedam dana na rešenje o porezu, a sve to u eri bežičnog interneta i savremenih tehnologija. Kada se pošalje rešenje, i izmire sve obaveze, i dalje nije kraj.
Novi vlasnik mora da sačeka još koji dan dok uplata ne bude proknjižena da bi najzad mogao da dobije pečat da je porez plaćen, a onda, na kraju treba da ode u MUP i prebaci vozilo na svoje ime. Godišnje se izvrši 200.000 prenosa vlasništva vozila u Srbiji.

KAKO BI TREBALO DA BUDE

Sve ovo može da bude mnogo brže i kraće i da se završi na jednom šalteru, a samim tim da mnogo manje košta. Trenutno samo overa notara pečatom košta 1.600 dinara.

To bi mogao da radi ovlašćeni policijski službenik, i nakon toga samo da unese broj šasije iz saobraćajne dozvole u sistem

Time bi softver momentalno proračunao vrednost vozila i procenat od dva i po posto koji treba uplatiti na račun Poreske uprave, i nakon toga bi odmah tu, na šalteru mogao da overi kupoprodajni ugovor i preregistruje vozilo na svoje ime.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu