Obeležena 103. godišnjica smrti hrabrih žena iz Velike Britanije - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca kraj spomenika doktorke Elizabet Ros i članica britanske sanitetske misije Mejbl Dirmer i Lorne Feris i služenjem pomena Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije, na Varoškom groblju obeležena je 103. godišnjica smrti hrabrih žena iz Velike Britanije koje su brinule o ranjenim srpskim vojnicima u Drugom svetskom ratu. Kraj spomenika vence su položili ambasador Velike Britanije Denis Kif, predstavnici ambasada Kanade i Australije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Crvenog krsta Srbije, Gradske organizacije Crvenog krsta, Kliničkog centra Kragujevac, Doma zdravlja, Srpskog lekarskog društva, Univerziteta, Terenske jedinice ''Dr Elizabet Ros'', Srednje medicinske škole.

U ime grada Kragujevca venac je kraj spomenika britanskih heroina položila Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Kragujevac i danas na ovom mestu okuplja humaniste, poštovaoce hrabrosti, dobrote, vanvremenskog i nadljudskog heroizma kako bi otrgao od zaborava ostavljene zavete ispisane životom heroina 20. veka. Pomen koji grad Kragujevac i Gradska organizacija Crvenog krsta neguju više od trideset godina, okuplja nas i ujedinjuje u plemenitoj misiji - da otrgnemo od zaborava njihova herojska dela i da sledimo put ljudskosti, dobrote, dobročinstva koji su one zacrtale. Doktorka Elizabet Ros i njene saradnice Mejbl Dirmer i Lornu Feris svoje živote položile su ovde lečeći i negujući namučen i iscrpljen srpski narod, radeći to beskrajno predano, daleko iznad svojih zaveta i mogućnosti. Umrle su i sahranjene daleko od svoje domovine, u zemlji čijem je narodu darivale srce i naš je dug da ostanu upamćene za sva vremena. Grad Kragujevac sećanje na njih čuva kao jedan od najsvetlijih primera čovekoljublja, junaštva, hrabrosti, šaljući poruku da njihova dela nisu zaboravljena i da njihova misija u Srbiji i dalje traje. Ovo je istovremeno i poruka budućim generacijama da kvalitetne, vredne i čojstvene podvige kao narod moramo sačuvati, a da se pre svega moramo posvetiti misiji i očuvanju mira jer je najvredniji, rekla je u svom govoru doktorka Damnjanović.

Zahvaljujući se gradu Kragujevcu, Kragujevačanima, Crvenom krstu i svim ljudima koji neguju sećanje na ove hrabre žene, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif je istakao da je ovo godina važnih jubileja.

Nalazimo se u periodu važnih jubileja, ove godine obeležavamo kraj prvog svetskog rata. Protekle smo obeležili 180. godišnjicu diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije. Ali pored svih važnih datuma, za mene je ovaj naročito poseban ne samo zato što odajemo počast heroinama već i zbog toga što su one sjajan primer zajedničkih vrednosti koje smo delili tokom rata a i sada u miru, rekao je ambasador Kif.

U ime Srpskog lekarskog društva na komemoraciji je govorio Ranko Golijanin, predsednik Podružnice Kragujevac.

U misijama pomoći srpskom narodu tokom Prvog svetskog rata učestvovao je veliki broj pojedinaca i svako od njih svojom požrtvovanošću postao je ikona humanosti.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu