Zakazana 14. redovna sednica Skupštine grada Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, održao je danas konsultacije sa šefovima odborničkih grupa gradskog parlamentu i posle sastanka zakazao 14. redovnu sednicu za 23. februar sa početkom u 09.00 sati.

Sednica je zakazana danas jer su pred nama dva neradna dana i praznik kojim obeležavamo državnost Republike Srbije, odnosno dan kada je 1835. godine u Kragujevcu donet prvi srpski moderni ustav, objasnio je Petrašinović.

Na dnevnom redu prvog zasedanja Skupštine grada Kragujevca u ovoj godini biće Predlog odluke o prograšenju 2018. godine – Godinom obeležavanja jubileja 200 godina prve prestonice moderne Srbije.

Ove godine navršava se 200 godina od kako je Kragujevac proglašen za prvu srpsku prestonicu obnovljene moderne Srbije, kada je Knez Miloš 1818. godine odlučio da prestonicu iz Crnuće preseli u Kragujevac. Za nas je ova godina jako značajna i bitna i zato želimo da nizom manifestacija i događaja ovu godinu obeležimo na najbolji mogući način, kazao je Petrašinović. Kragujevčani su ponosni na svoju istoriju, pretke i prestone godine Kragujevca od 1818. do 1841. godine. Ponosni su na to što je ovde osnovana prva gimnazija, zatim Licej koji je bio preteča Univerziteta u Beogradu, ponosni na Knjaževsko srpski teatar koji je vodio Joakim Vujić, “Knjaževsko-srpsku bandu“ Jozefa Šlezingera, prvu apoteku, prve štampane novine, a najviše na Ustav koji je donet 1835. godine, podsetio je predsednik Skupštine grada. Odbornici gradskog parlamenta su naročito ponosni na to što je i kada je prestonica bila preseljena za Beograd 1841. godine, skupština nastavila da radi u Kragujevcu sve do 1878. godine, a na skupštini u Kragujevcu bile su pročitane i odredbe Berlinskog kongresa, tako da ova godina jubileja zaslužuje da se proslavi na dostojan način, istakao je Petrašinović.

Pored ostalih predloga odluka koje je dostavilo Gradsko veće kao ovlašćeni predlagač, na sednici gradskog parlamenta kroz dopunu dnevnog reda naći će se i Predlog odluke o izboru člana Gradskog veća, najavio je predsednik Skupštine grada Kragujevca.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu