Kragujevac: Više IT proizvoda nego žitarica - iKragujevac


Vesti

Naša zemlja je prvi put prošle godine izvezla više IT proizvoda nego žitarica. Ove godine planirano je povećanje izvoza za 20 odsto, odnosno izvoz vredan milijardu evra.

U Kragujevcu posluje 51 informatička kompanija u kojima radi oko 400 visoko obrazovanih inženjera, programera. IT kompanije ne zapošljavaju veliki broj ljudi, većina primenjuje tudje programe, a svega 20 odsto firmi razvija sopstvene proizvode.

Kragujevačka kompanija "Edops" već 13 godina se bavi projektovanjem i primenom informacionih sistema, ogranke ima u Crnoj gori i Sloveniji, rade za domaće i inostrane kupce. Za Evropsku uniju radili su softver za upravljanje poslovnim sistemom.

"Kod klijenta snimimo njegove procese, sagledamo šta je to što om želi da dobije kao krajnji rezultat poslovni informacionog sistema i potom pomoću svojih alata koji je naš proizvod implementiramo", kaže Slavica Stamenović, direktorka kompanije.

Najviše informatičkih kompanija u ovom delu Srbije radi u Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, univerzitetskim centrima.
IKT klaster Centralne Srbije okuplja tridesetak ompanija, nudi tehničku i finansijsku pomoć, prevashodno onima koji razvijaju sopstveni proizvod.

"IT kompanije koje razvijaju sopstveni proizvod su malobrojnije, ali značajnije, Intelektualno vlasništvo ostaje na proizvodima u Srbiji, to je intelektualni kapital i država profitira, stiče novac preko poreza na prihod tih kompanija, a u dobiti su i kompanije koje svoje intelektualno vlasništvo razvijaju, dopunjuju i prodaju" objašnjava Branimir Dženopoljac, direktor IKT klastera Centralne Srbije.

Originalno informatičko rešenje, softver za upravljanje sistemima košta od 20 do 80.000 evra. Osim stranih, sve je više i domaćih kompanija koje koriste informacione tehnologije u poslovanju, jer postižu optimizaciju rada i smanjuju troškove.

(RTS) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu