Otkriće srpskog stručnjaka menja budućnost svetske medicine: Nenad je u Americi od ćelija kože napravio mišić - iKragujevac


Vesti

Ovo otkriće pomoći će u lečenju distrofija

Vest da su istraživači sa Djuk univerziteta iz Severne Karoline (SAD) uspeli da od ćelija kože naprave funkcionalni mišić, uzburkala je naučne krugove širom sveta. A zaovo neverovatno otkriće, koje će pomoći u lečenju svih bolesti mišićne distrofije, zaslužan je Srbin, profesor biomedicinskog inženjeringa, Nenad Bursać (49).
Istraživački tim profesora Bursaća, u laboratoriji koja nosi njegovo ime, uspeo je da ćelije prvo genetski izmeni, a onda i da stvori mišić koji je kasnije uspešno transplantovan glodarima.

- Ćelije kože smo prvo reprogramirali u pluripotentne matične ćelije, koje pod određenim okolnostima mogu da postanu ćečije svih naših organa, uključujući i mišiće - objašnjava za Novosti profesor Bursać.
- Onda smo pronašli način kako da gajimo trodimenzionalne kulture ovih mišićnih ćelija. To nam je, posle mnogo eksperimentisanja, konačno omogućilo da napravimo funkcionalni mišić koji se kontrakuje kad je izložen električnoj stimulaciji ili prirodnim neurotransmiterima, istim onim koje nervi u telu luče kad ih proizvode.

I ne samo što je ovaj mišić reagovao na ovakve "signale", već su i naučnici uspeli da ga presade u miša. Taj mišićni transplant se dve nedelje kasnije uspešno integrisao sa mišićem koji je postojao u telu ovog glodara, a istraživači su potvrdili da je "živ", prokrvljen i funkcionalan.
- Na ovom projektu radili smo oko pet godina, ali je uspeh rezultat znanja koje smo akumulirali više od decenije, počevši od rada sa mišićnim ćelijama pacova, i onda sa ljudskim ćelijama dobijenim biopsijama. Na studiji je radio moj postdoktorant dr Lingjun Rao, koji je prvi autor na naučnoj publikaciji, i koji je uradio najveći deo posla. Asistirali su nam i drugi članovi tima - hirurg Jing Ćian, postdoktorant Ali Kodabukus, i istraživač Tomas Ribar - iskren je Bursać, koji inače ima diplomu Elektrotehničnog fakulteta u Beogradu.

Ovo neverovatno otkriće pomoći će u istraživanju mišićnih bolesti, ali i u njihovom lečenju.

Izvor:Telegraf.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu