Plivanje za Krst Časni na Bogojavljanje u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U petak 19. januara i ove godine će na Bogojavljanje biti održano plivanje za Krst Časni u Kragujevcu, kao i u mnogim drugim gradovima. Na jezeru u Šumaricama, tačno u 12 časova, 33 hrabra plivača ući će u ledenu vodu i preplivati 33 metra, koji simbolično predstavljaju broj godina Hristovog života.

 Cilj plivača je da prvi stignu do simboličnog cilja i osvoje Krst Časni. Plivači koji žele da se prijave za ovo tradicionalno takmičenje treba da se prijave u prostorijama zatvorenog gradskog bazena Sportskog centra „Park“. Sve informacije, zainteresovani mogu dobiti na broj telefona SC „Park“ 034/ 6170405

Prijavljivanje traje od utorka, 9. do nedelje 14. januara, a nakon toga sledi izvlačenje, pošto obično ima mnogo više prijavljenih. U organizaciji ove manifestacije učestvuju Privredno društvo Sportski centar „Park“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, pokrovitelj je Skupština Grada, a brojni priložnici doprinose, da se manifestacija održi.

Bez obzira što je u pitanju stari narodni običaj, organizacija je veoma zahtevna, jer u cilju bezbednosti svi plivači podležu zdravstvenom pregledu i rigoroznim kontrolama, pošto se plivanje održava na otvorenom, u prirodi i u veoma hladnoj vodi, što je normalno za ovo godišnje doba. Za sada su dani još uvek topli i vremenski uslovi pogodni, ali bilo je i godina, sa snežnim padavinama, a jezerska voda bivala je uglavnom zaleđena, pa je bilo neophodno razbijati debele slojeve leda i ukloniti ih sa staze da se hrabri plivači ne bi povredili.

Po nekoliko hiljada posmatrača okupi se svake godine na obali jezera, da podrži hrabre plivače, a takmičenje je i medijski propraćeno. Časni Krst je najčešće drveni krst ukrašen venčićem cveća i položen na površinu jezera, a priložnici daju poklone hrabrim plivačima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu