Mihajlovićeva: Do naredne sedmice definisaćemo lokacije za gradnju stanova - iKragujevac


Vesti

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović rekla je da bi do naredne sedmice zajedno sa gradovima trebalo definisati lokacije, cene i druga pitanja koja se odnose na planiranu izgradnju stanova za pripadnike bezbednosti. Dodaje da se sa gradnjom kreće sledeće godine na proleće i da će ukupno biti izgrađeno oko dva milona kvadrata.

Ministarka Mihajlović je razgovarala sa gradonačelnicima i direktorima državnih institucija koje su direktno uključene u projekat izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji će se realizovati u šest gradova u Srbiji, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na prvom sastanku Posebne radne grupe za praćenje i koordinaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojom predsedava potpredsednica Vlade, a čiji članovi su čelnici šest gradova i direktori Republičke direkcije za imovinu, Republičkog geodetskog zavoda, Saobraćajnog instituta CIP i Građevinske direkcije Srbije, definisani su osnovni zadaci svih institucija u vezi sa pripremama za gradnju i praćenje izgradnje stanova.

"Zajedno sa gradovima do naredne sedmice definisaćemo lokacije, cene izgradnje, projektovanje, nadzor i sva druga otvorena pitanja u realizaciji projekta. Radićemo na tome zajedno i maksimalno efikasno, jer je reč o projektu od velikog značaja za građane Srbije", rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku kojem su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva i Vranja, razgovarano je o svim aktivnostima koje su potrebne za realizaciju projekta izgradnje stanova, uključujući utvrđivanje planskog osnova, upravljanje projektom, kao i rešavanje imovinsko-pravnih i svih drugih pitanja koja je potrebno rešiti pre nego što počne izgradnja.

Kasarna Radomir Putnik pominje se kao moguća lokacija za izgradnju jefitnih stanova u Kragujevcu.

Mihajlovićeva: Na proleće početak izgradnje 400.000 kvadrata

Ministarka građevine Zorana Mihajlović rekla je da će na proleće iduće godine početi gradnja stambenog prostora namenjenog pripadnicima bezbednosti.

Dodaje da će ukupno biti izgrađeno oko dva milona kvadrata, koji će biti građeni po fazama, u gradovima širom Srbije.

"Kreće se sledeće godine na proleće, mislim da možemo nekih 400.000 kvadrata da počnemo sledeće godine. Biće raspisan javni poziv i tenderi za izvođenje, što znači da domaća operativa ima prednost, jer oni najbolje znaju kako se to radi", rekla je Mihajlovićeva novinarima u pauzi konferencije "Ekonomist 2018".

"Moj poziv je da se domaće kompanije udruže, to je pravi način, jer ne bih volela da se desi da ne mogu da izdrže, jer je to ogroman posao i traži spremniju građevinsku operativu koja može da ispoštuje rok i cenu", navela je Mihajlovićeva.

Kako kaže, organi policije, odbrane i BIA iskazali su svoje potrebe u gradovima, a početak gradnje zavisiće od spremnosti samih lokacija.

"Znam da su Novi Sad, Beograd i čini mi se Kraljevo, u potpunosti pripremili neke od lokacija, kako lokacije budu spremne , tako će i biti pokretana gradilišta. Ovo će biti tipski projekat, tipske zgrade i stanovi, za sedam biće rešeno i pitanje ko je investitor, da li je država ili grad, to je naše, Ministarstvo finasija će se baviti daljim pitanjima finansiranja", rekla je Mihajlovićeva novinarima u pauzi konferencije "Ekonomist 2018".

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu