"NE DAMO OCA SAŠU" - Širi se protest zbog smene sveštenika u Kragujevcu, pridružili se i Paraćinci - iKragujevac


Vesti

Podrška Saši Ognjanoviću, svešteniku bez tarife, a koga je vladika šumadijski Jovan proterao iz Kragujevca, širi se. Narod nosi majice sa natpisom "Pravda za sveštenika Sašu", a protestu su se pridružili i Paraćinci.

Tek je svanulo, a prepun autobus žitelja paraćinskih sela Potočac, Obrež i Katun stigao je nadomak crkve Lazarice u kragujevačkom naselju Beloševac. Otac Saša, omiljen u kragujevačkoj parohiji, a gde služi već deset godina, ranije je osam godina bio paroh nadomak Paraćina.

- Dobri došli, pomaže Bog - pozdravljali su Kragujevčani, a Paraćinci im odgovarali: "Ne damo ni mi sveštenika Sašu, Bog vam pomogao."

Dolazak i prevoz do kragujevačke crkve nekadašnji parohijani oca Saše organizovali su sami.

- Službovao je osam godina kod nas i bio nam jedan od najboljih sveštenika. Prebačen je iz naše parohije ovde kod vas na vladikin zahtev. Isto smo bili iznenađeni! Isto smo kao i vi sada i mi tada plakali. Čuli smo šta vi govorite i mi mislimo isto... Otac Saša je bio član i svake naše porodice - pričali su gosti, bivši parohijani sa stepeništa Lazarice.

Oni su obraćajući se Kragujevčanima, koji već skoro mesec dana protestuju i mole vladiku da im vrati omiljenog sveštenika, ispričali šta je sve u vreme oca Saše urađeno u njihovoj parohijskoj crkvi.

- Stavljeno je podno grejanje, obnovljena crkva - nabrajaju.

Vladika šumadijski Jovan, koji je smenio je oca Sašu, inače sveštenika već 18 godina, jer, kako je naveo, "ne poznaje tipik i pojanje", nije došao na jučerašnju liturgiju u beloševačku Lazaricu. Ni posle dve nedelje nije ispunio nijedno obećanje dato narodu, pa čak ni sasvim jednostavnu stvar - da im dostavi transkript razgovora sa delegacijom parohijana, a kada je obećao da neće biti progona sveštenika.

- Dišemo jednom dušom i srcem i ne odustajemo od zahteva da nam vladika vrati omiljenog sveštenika i poštenog čoveka i zahtevamo da pruži na uvid javnosti detalje razgovora sa našom delegacijom - još jednom se čulo ispred Lazarice.

Peticiju podrške ocu Saši potpisali su svi parohijani Lazarice, njih skoro 2.300. Juče su bivši parohijani iz paraćinskih sela takođe najavili peticiju kako bi i oni svojim potpisima pomogli progonjenom svešteniku.

(Blic) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu