Karavan igre stiže u Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Program Karavan igre, čiji je cilj da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne susrete, predstavi i promoviše umetničku igru, posle obilaska 14 gradova u Srbiji, sutra dolazi i u Kragujevac.

Pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pre četiri meseca pokrenuli su projekat, kako bi kroz filmske programe, predstave, izložbe i predavanja približili klasičan balet i savremenu igru posetiocima širom zemlje.

Karavan igre u Kragujevcu počinje u petak u Knjaževsko srpskom teatru u 17 časova projekcijom više puta nagrađivanog dokumentarnog filma „Prva pozicija“ koji govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, a od 19 časova biće prikazan igrani film „Bele noći“ Tejlora Hakforda.

Celodnevni program u subotu u prepodnevnim satima Karavan igre se nastavlja otvorenim časom baleta u Knjaževsko srpskom teatru, zatim predstavama „Mali princ“ i „Časovi igre za odrasle i napredne“. Predavanje na temu „Savremena igra i kreativna industrija“ držaće Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru u 15 časova, a od 18 časova biće priređen baletski gala koncert na kome će nastupati prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda i učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske škole Dimitrije Parlić iz Pančeva. 

Inače, cilj intenzivnog programa koji je realizovan u gradovima širom Srbije je da sagleda nivo interesovanja publike, mogućnosti uključivanja talentovane dece u različite programe, sagleda kapacitete pozorišnih sala za naredna gostovanja, ali i da kroz decentralizaciju kulture razvije potrebu mladih generacija za novim umetničkim sadržajima, koji podstiču kreativno razmišljanje nudeći širu obrazovnu bazu.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu