VLADIKA ŠUMADIJKSI JOVAN DOŠAO NA LITURGIJU: Kragujevčani imaju samo jednu MOLBU za njega - iKragujevac


Vesti

Vladika šumadijski Jovan došao je na jučerašnju liturgiju u pratnji obezbeđenja, a potom gordo prošao kroz masu okupljenog naroda bez ijedne reči i blagoslova. Kragujevčani su za njim uzvikivali: “Pravda za sveštenika” i “Vladiko, obrati se narodu”.

Parohijani crkve Lazarice u kragujevačkom naselju Beloševac već drugu nedelju ne odustaju od podrške ocu Saši Ognjanoviću. Sveštenik je omiljen u narodu, a u Kragujevcu poznat i po tome da nema tarifu. Njega je vladika bukvalno proterao iz Eparhije optuživši ga, posle 18 godina svešteničkog staža, da ne poznaje “tipik i pojanje”.

Vladici Jovanu je ova „presuda“ bila izgovor da pomeri sveštenika kako bi na njegovo mesto došao sin eparhijskog blagajnika koji za vladiku, jednostavno rečeno, „završava račune“. Peticiju da otac Saša ostane u Crkvi kneza Lazara, a u kojoj je služio poslednjih 10 godina, potpisali su svi parohijani, njih preko 2.000.

Juče nije bilo moguće dobiti informaciju ko su momci u civilu koji su okruživali vladiku. Okupljeni Kragujevčani su u porti crkve prepoznali svoje sugrađane - policajce u civilu, ali momke pored vladike niko. Tako je ostalo nejasno da li je vladika u narod izašao sa privatnim obezbeđenjem ili su i to bili policajci u civilu. Ono što je sigurno, pre dva dana pozivano je monaštvo i sveštenstvo da dođe u Lazaricu “kako bi vladika poslao sliku da je sveštenstvo uz njega”. Prema saznanjima “Blica”, njih je pozivala igumanija Kalenića Nektarija, koja je u dobrim odnosima i odranije u svakodnevnoj komunikaciji sa vladičinim blagajnikom.

- Vladiko, obrati se narodu - pozivali su episkopa Kragujevčani, dok je starina iz mase poručio da je otac Saša i dalje njegov pop:

- Kako može vladika da nam kaže „ako ja pošaljem, primićete i crnog đavola“. E nećemo đavola, vladiko, hoćemo našeg poštenog čoveka, hoćemo našeg Sašu! Kakav to čovek, kakav to vladika može da istera poštenog čoveka koga je primio narod, deca... Molimo vladiku, ko Boga, klečao sam pred njim.

Nadovezuju se drugi vernici:

- I da kažemo vladici da oprosti ocu Saši ako je nešto zgrešio, a da ne znamo. Ali kako to da kažemo kad mu je prvo rešenje dao da ne zna da peva, a on nama i krštavao, i sahranjivao, i venčavao, i sa nama se Bogu molio! Ko ovde zna da je ikad cenu rekao..

I dok sa stepenica crkve pozivaju na mir, a poneko vikne da Bog prašta, ali je vladika izgleda iznad i Gospoda, iz mase parohijana stigao je još jedan zahtev:

- Ako građani imaju pravo da pozivaju na ostavke ministara, možemo i mi vernici na ostavku vladike. Tražimo ostavku vladike - uzviknuo je jedan meštanin Beloševca, a njegov predlog naišao na odobravanje.

Parohijani su se juče okupili u porti jer su u ponedeljak od vladike dopisom zatražili da im omogući na uvid transkript ili snimak sastanka sa delegacijom naroda od prošle nedelje. Na taj korak su se odlučili jer je vladika u poslednjih desetak dana nekoliko puta menjao odluke, pričao sasvim oprečne stvari, postavljao i uklanjao sa eparhijskog sajta akta vezana za sveštenika. A onda počeo i da iznosi tvrdnje sasvim suprotne od realnih događaja koji su i kamerama zabeleženi. Narod je uvideo da vladika “jedan dan priča jedno, drugi dan drugo”.

- Vladika danas nije uslišio našu molbu. Sledeći rok je petak. Nećemo stati jer mi branimo našu crkvu. Vladika nas ne poštuje ovde na našem pragu, kako bi nas tek ispoštovao na njegovom? Tražimo snimak da javnost zna šta je vladika pričao na sastanku. On ima moć, a mi imamo istinu. Videćemo ko je pobednik - poručeno je vladici sa praga Lazarice.

Inače, vladika je na sastanku sa parohijanima rekao da neće biti progona sveštenika, međutim do zaključenja ovog izdanja “Blica” sveštenik Saša, inače otac dvoje maloletne dece, niti je vraćen na radno mesto u Lazaricu niti je dobio službu u nekoj od obližnjih crkava.

Vladičine neistine

Vladika šumadijski Jovan izneo je u poslednjih petnaestak dana niz neistina o protestu naroda i pisanju medija. On je prvim rešenjem razrešio sveštenika Sašu dužnosti jer “ne poznaje tipik i pojanje”. Potom je na sajtu Eparhije objavio da je ovaj navod „Blica“ neistina?!

- Preosvećeni vladiko, „Blic“ poseduje pisanu odluku sa vašim potpisom. To što ste vi ovu odluku naknadno uklonili sa eparhijskog sajta, to ne znači da je ona nestala ili da nije ni postojala. O vašoj doslednosti govori i ova vaša izjava: “Što se tiče sveštenika Saše, radi se o najobičnijem premeštaju po potrebi službe koja se događa evo već 2.000 godina”.

Dalje, vladika je 27. novembra doneo odluku kojom je zabranio svešteniku činodejstvovanje i uputio ga na crkveni sud. Potom je narodu rekao da će sveštenik služiti u crkvi Manastirku, ali do danas to obećanje nije ispunio. I to nije sve. Vladika je, štiteći sebe i svoje odluke, bogobojažljivi narod koji voli svog sveštenika, patrijarha i Crkvu okarakterisao kao raskolnički. Jasno je da parohijani nisu raskolnici. Oni brane sveštenika, koga su prihvatili kao člana svoje porodice i nije im jasno zašto vladika teroriše poštenog čoveka i oca dvoje maloletne dece.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu