KONAČNO DOLIJALI: Otkrivene teške zloupotrebe i u Kragujevcu, KRALI građane iz fotelja! - iKragujevac


Vesti

Otkrivene teške zloupotrebe

Velimir Radosavljević bivši direktor aerodroma ''Nikola Tesla'', četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik preduzeća ''Zastava Kovačnica u stečaju'', kao i zaposleni u preduzećima ''Železnice Srbije'', ''Poštanska štedionica – ekspozitura Vršac'', u banci ''Inteza - ekspozitura Pančevo'' i „Jugobanci-JU banci“ AD Kosovska Mitrovica, kao i vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima uhapšeni su u poslednjoj policijskoj akciji usmerenoj na razotkrivanju zloupotreba službenih položaja u državnim organima.

Pipadnici MUP-a su u poslednjih nekoliko dana, u više odvojenih akcija uhapsili 56 osoba zbog sumnje da su od 2008. godine do danas počinili više korupitivnih krivičnih dela.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara.

"Uhapšeni su osumnjičeni da su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra", saopštio je MUP.

Takođe, u akciji usmernoj na suzbijanje sive ekonomije zaplenjeno je 31.627 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara.

U sklopu akcije podneto je i krivičnih prijava u redovnom postupku protiv 40 osoba.

BEOGRAD

Uhapšen je bivše odgovorno lice Aerodroma ''Nikola Tesla“ V.R., osumnjičen da je od marta 2013. do aprila 2014. godine zloupotrebivši službeni položaj ošetetio to preduzeće za više od 41.000 evra.

Postoje osnovi sumnje da je V.R. iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, marta 2013. godine, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, bez sprovođenja propisanog postupka i mimo predviđenog godišnjeg plana investicija, zaključio Ugovor o iznajmljivanju infrastrukture za implementaciju Disaster Recovery rešenja sa jednim beogradskim privrednim društvom, sa inicijalnim ugovorenim periodom važenja od 36 meseci.

Ovaj ugovor odnosio se na izradu projekata i planova, zakup resursa u mrežnoj i hardverskoj infrastrukturi i inženjering usluge potrebne za implementaciju Disaster Recovery rešenja.

Osumnjičeni je sa tim privrednim, u narednom periodu, zaključio još tri aneksa ugovora, vrednosti 715.000 evra, bez prethodne izrade projektne dokumentacije i provere tržišnih cena ugovorenih usluga koje su u momentu zaključenja predmetnog ugovora bile oko 30 odsto niže od tržišnih.

Za vreme važenja ugovora, kako se sumnja, sa računa aerodroma „Nikola Tesla“ za pružene usluge osumnjičeni je tom privrednom društvu isplatio ukupno 31.779.479 dinara.

Na taj način, na osnovu razlike u ugovorenim i tržišnim cenama usluga predviđenih aneksima, V.R. je kako se sumnja omogućio sticanje imovinske koristi beogradskom privrednom društvu od 4.644.300 dinara, za koliko je oštećeno privredno društvo Aerodrom ''Nikola Tesla“.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

BARAJEVO

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su tri policijska službenika Policijske stanice Barajevo osumnjičene da su zloupotrebivši službeni položaj bez prethodno obavljene terenske provere omogućili prijavu prebivalištima u Beogradu licima iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija iako za to nisu ispunjavala uslove.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhpašeni su S.P. (1988), G.Đ. (1990) i D.L. (1980).

Postoje osnovi sumnje da je D.L., kao rukovodilac smene u Policijskoj stanici, podsttrekao policijske službenike G.Đ. i S.P. da ne obave terensku proveru za lica sa područja Kosova i Metohije, koja su podnela zahtev za prijavu prebivališta na adresu stana u vlasništvu osumnjičenog D.L.

Osumnjičeni D.L. je G.Đ i S.P uz patrolni nalog, uručio i zahtev za vršenje terenske provere, a usmeno im rekao da proveru ne obavljaju, jer lica žive kod njega.

Policijski službenici G.Đ i S.P. sačinili su službene beleške o terenskim proverama kao da su ih stvarno izvršili i, uz nalog za izvršenje službenog zadatka, predali grupi za upravne poslove Policijske stanice Barajevo na osnovu kojih je odobreno prijavljivanje prebivališta licima sa područja Kosova i Metohije, iako nisu bili ispunjeni uslovi za prijavu prebivališta shodno Uredbi Vlade Republike Srbije.

Postoje osnovi sumnje da lica koja su podnela zahtev za prijavu prebivališta nisu nikada živela u stanu osumnjičenog D. L., već da im je prebivalište bilo potrebno radi dobijanja biometrijskih dokumenata.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu, sa kojim su zaključili Sporazum o priznanju krivice.

SUBOTICA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su policijskog službenika Policijske uprave u Subotici D.J. (1990), osumnjičenog da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je D.J. osumnjičenom za teške telesne povrede javio da je za njim raspisana potraga, čime je otežao rad na rasvetljavanju krivičnog dela, pošto je okrivljeni pobegao i bio u bekstvu tri nedelje.

ŠVERC CIGARETA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u akciji usmerenoj na suzbijanje sive ekonomije, na teritoriji Beograda, Kraljeva i Sremske Mitrovice, zaplenili su 31.627 boksova različitih vrsta cigareta, bez akciznih markica i prateće dokumentacije.

Zaplenjene cigarete, čija se vrednost procenjuje na oko 50 miliona dinara, pronađene su u najvećem broju u iznajmljenim magacinima na više lokacija u Beogradu, a jedan deo je pronađen prilikom transporta u teretnom vozilu, u specijalno napravljenom bunkeru.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe, u saradnji sa Trećim osnovnim javnim tužilaštvom, uhapšen je S.O. (1990), dok je protiv još jedne osobe podneta krivična prijava u redovnom postupku.

ZAJEČAR

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru, uhapsili su R.L. (1965) odgovorno lice privrednog društva ''NT-SU Group“ DOO iz Bošnjana i S.P. (1973), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivičo delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom novembra i decembra 2014. fiktivno fakturisali robu koja nikad nije isporučena, čime su oštetili privredno društvo ''Put“ AD Zaječar za iznos od 11.601.440 dinara.

Osumnjičeni R.L. tereti se i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava, jer je policija prilikom pretresa osumnjičenog pronašla 163 komada municije, sedam patrona za lovačko oružje i okvir za pištolj.

Krivičnom prijavom u redovnom postupku obuhvaćeno je i odgovorno lice privrednog društva ''Put'' AD Zaječar.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedni nadležnom tužilaštvu.

ZAJEČAR

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebivši službeni položaj oštetili budžet grada Zaječara za 4.855.034 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su bivši funkcioner u skupštini grada Zaječara B.S. (1970), odgovorno lice DOO “Betoneks“ Zaječar I.J. (1982) i odgovorno lice AD “PUT“ Zaječar i Z.J. (1954).

Postoje osnovi sumnje da je B.S., koji je, ispred grada, bio angažovan za vršenje stručnog nadzora, tokom 2014. i 2015. godine overavao lažne privremene situacije koje su sačinjavali osumnjičeni Z.J. i I.V., a na osnovu kojih su oni gradu Zaječaru fakturisali radove koje nisu izveli.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedni nadležnom tužilaštvu.

ZAJEČAR

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, falsifikovanje službene isprave i dva krivična dela poreska utaja.

Uhapšeni su odgovorno lice DOO ''ABS Gradnja'' Zaječar A.T. (1976), odgovorno lice DOO ''Milić Limitid'' D.V. (1967) i odgovorno lice DOO ''Enterijer Jovanović'' B.J. (1972).

Postoje osnovi sumnje da su A.T., D.V. i B.J. tokom 2015. i 2016. godine, podnosili poreske prijave neistinitih sadržina u kojima su prikazivali fakture sa cenama višestruko uvećanim od tržišnih, fiktivne fakture o navodnoj prodaji građevinskog materijala koji je prethodno prodat na ''crno“, kao i radove koje nisu izvršili.

Na osnovu tih faktura, kako se sumnja, ostvarivali su prava na odbitak prethodnog poreza i povraćaj PDV-a, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od 9.293.358 dinara i oštetili budžet Republike Srbije za 6.628.698 dinara.

Krivičnom prijavom u redovnom postupku obuhvaćeno je i odgovorno lice DOO ''Nt Su Group'' i osnivač DOO ''Super radnik'', koji je se sumnjiči da je učestvovao u navedenim malverzacijama.

BEOGRAD/NOVI SAD

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, uhapsili su šest zaposlenih u javnom preduzeću ‘'Železnice Srbije'' i još četiri osobe osumnjičene da su od januara 2010. do oktobra 2013. godine proneverili veću količinu naftnih derivata i time ošetetili „Železnice Srbije“ za 825.785.086 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo pronevera i pronevera u pomaganju uhapšeni su zaposleni u preduzeću „Železnice Srbije“ I.V. (1973), D.T. (1948), Ž.Š. (1966), Lj.B. (1966), Č.Đ. (1965), S.J. (1953), kao i fizička lica M.K. (1984), B.M. (1981), Đ.N. (1955), odgovorno lice službe obezbeđenja „Ful protekt“ M.Đ. (1970), odgovorno lice ZZ „Luks in agrar“ G.P. (1963), dok je za jednim licem raspisana potraga.

Postoje osnovi sumnje da su zaposleni u „Železnicima Srbije“, naftne derivate dopremali u centralno skladište, koje se nalazi u Novom Sadu, a potom ga bez ijednog dokumenta istakali u cisterne, koje je dovozio i odvozio osumnjičeni Đ.N.

U sklopu aktivnosti usmerenih na preusmeravanje nafnih derivata, krajem 2012. godine, kako se sumnja u drugom magacinu u Novom Sadu po odobrenju osumnjičenog Ž.Š., rukovodioca Sekcije za prevoz robe Novi Sad, instaliran je nadzemni rezervoar, iako on nije osnovno sredstvo „Železnica Srbije“ a.d., a nije bio ni adekvatno obezbeđen, niti je imao bilo kakvu svrhu za potrebe Železnica.

U cilju nastavaka iznošenja goriva, kako se sumnja I.V., zaposleni u Sektoru za nabavno stovarišne poslove, je nakon dobijanja potpisanih „dispozicija“ od strane direktora Sektora za nabavke i centralna stovarišta, gorivo koje je bilo namenjeno centralnom skladištu mejlovima preusmeravao u magacin sa nadzemnim rezervoarom, iako je znao da navedena lokacija nikada nije zaprimala naftne derivate, već samo lož ulje za potrebe grejanja.

Ti naftni derivati, kako se sumnja, odvoženi su cisternom, a izlazak je evidentiran u knjigama kapije, koje je vodila služba obezbeđenja „Ful protekt“.

Naftni derivati su potom, razduživani putem fiktivne materijalno finansijske dokumentacije, sa falsifikovanim potpisima, kako bi se proknjižili u materijalnom računovodstvu, fiktivno na Sekcije u okviru Železnica Srbije koje uopšte nisu iskazivali potrebe za naftnim derivatima.

Ukupno je proknjiženo 6.758.204 litara dizela D2, 258.552 litra lož ulja, 178.720 litara dizela i 156.359 litara evrodizela.

Osumnjičeni D.T., rukovodilac Sektora za stovarišne poslove, je ta dokumenta parafirao i kao ispravne prosleđivao materijalnom računovodstvu na knjiženje, iako je bio u obavezi da proveri verodostojnost potpisa nadzornih organa i iako je znao da se naftni derivati mogu jedino zaprimiti u centralnom skladištu.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

BEOGRAD/VRŠAC

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su rukovodioca jedne od ekspozitura banke „Poštanska štedionica“ u Vršcu i još sedam zaposlenih u toj filijali osumnjičenih da su sa računa 111 klijenata podizali novac i zadržavali ga za sebe.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su rukovodilac ekspoziture D.S. (1973) i viši referenti V.T. (1957), Z.B. (1966), S.G. (1962), J.Ć. (1962), M.V. (1963), M.S. (1957) i B.S. (1956).

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni, koristeći službeni položaj i prekoračivši granice svojih ovlašćenja, od oktobra 2013. do juna 2016. godine, u više navrata sa službenih tekućih računa 111 fizičkih lica, neovlašćeno, bez znanja i saglasnosti vlasnika računa, koristeći se prethodno dobijenom informacijom da su navedeni računi u dužem periodu bili neaktivni, podigli 4.653.134 dinara.

Na nalozima za isplatu, kako se sumnja, falsifikovali su potpise vlasnika računa, a novac zadržavali za sebe.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

KRUŠEVAC

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal u Beogradu, uhapsili su D.N. (1980) i D. N. (1983) iz Zrenjanina, zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično delo prevara.

Postoje osnovi sumnje da su sačinjavanjem lažnih elektronskih naloga za prenos novca, putem računara i računarske mreže neovlašćeno pristupili tekućem računu Javnog komunalnog preduzeća ''Kruševac“ i sa njega izvršili prenos novca na svoje tekuće račune otvorene kod više poslovnih banaka.

Na taj način osumnjičeni su oštetili Javnog komunalno preduzeće ''Kruševac“ za oko osam miliona dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

KIKINDA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice DOO „MBG“ Kikinda M.G. (1946) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo prevara.

Postoje osnovi sumnje da su M.G. i još jedna osoba protiv koje je podneta krivična prijav u redovnom postupku, privrednom društvu „MBG Kikinda“ transferisali više avansnih uplata u iznosu od 2.100.450 dinara na ime kupovine brašna, koje nije isporučeno preduzeću koje je izvršilo uplatu.

KRAGUJEVAC

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su bivšeg stečajnog upravnika preduzeća “Zastava Kovačnica” P.J. (1960), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja službenog lica.

Postoje osnovi sumnje da je P.J., u periodu od februara do septembra 2016. godine, zaključio više štetnih poslova sa jednim preduzećem iz Podgorice o kovanju i prodaji proizvoda iz asortimana preduzeća ''Zastava Kovačnica“, po višetruko nižoj ceni od tržišne.

Osumnjičeni je na taj način preduzeću „Zastava Kovačnica» naneo štetu od 10.839.867 dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

KRAGUJEVAC Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su zaposlenog u ''Jugobanci - JU banke“ AD Kosovska Mitrovica, ekspozitura Kragujevac, P.J. (1960), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo pronevera.

Postoje osnovi sumnje da je P.J. od januara 2016. do aprila 2017. godine, novac koji mu je bio poveren kao blagajniku prisvojio za sebe i to 4.180.534 dinara, 640 evra, 280 američkih dolara i 50 švajcarskih franaka.

U cilju prikrivanja krivičnog dela, kako se sumnja, P.J. je uredno knjižio stanje kretanja gotovine u svojoj dinarskoj i deviznoj blagajni, čime je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist i oštetio ''Jugobanku - JU banku“ AD Kosovska Mitrovica, ekspozitura u Kragujevcu.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

KRALJEVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su petoricu zaposlenih u javnom preduzeću „Šume Goč“ zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Uhapšeni su čuvari šume S.N. (1977), D.Č. (1974), N.M. (1983), N.A. (1977) i šumski tehničar Lj. G. (1974).

Osumnjičeni se terete da su tokom ove godine iz državne šume kojom gazduje preduzeće ''Šume Goč“, u više navrata, jednom preduzeću iz Kraljeva prodali četinarske stubove za bandere i druge vrste drvnih sortimenata za 1.870.000 dinara.

Kako se sumnja, prodaju nisu evidentirali u preduzeću „Šume Goč“, ili su je evidentirali u manjem iznosu od stvarnog, a novac od prodaje su u celosti ili delimično zadržavali su za sebe.

SMEDEREVO Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva ''Novi Silos – Silos'' DOO iz Kovina B.P. (1963), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je B.P. od jula 2015. do jula 2016. godine više od tone merkantilne pšenice, mimo Ugovora o skladištenju zaključenog sa vojnom ustanovom Dedinje, isporučio jednom novosadskom privrednom društvu.

Na taj način osumnjičeni je oštetio vojnu ustanovu ''Dedinje'' za 21.117.225 dinara.

NOVI PAZAR Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su Dž.M. (1973), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo prevara.

Dž.M. se tereti da je oštećenima obećavao zaposlenje u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, tražeći im zauzvrat, na osnovu falsifikovane dokumentacije koju su dobili od njega, da kod poslovnih banka podignu kredite.

Iznose kredita oštećeni su davali osumnjičenom, a od jednog broja oštećenih Dž.M. je pozajmljivao novac pod izgovorom da mu je potreban za lečenje supruge i deteta za koje je tvrdio da boluju od karcinoma.

Osumnjičeni je na taj način oštetio 53 osobe za 23.702.221 dinara.

NOVI SAD/SOMBOR

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Somboru, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva "Sezam" Odžaci S.R. (1952), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljena trgovina i pranje novca.

Postoje osnovi sumnje da je S.R. na ''crnom tržištu'', od nepoznatih prodavaca, kupio 1,1 kilogram zlata vrednosti 3.105.663 dinara.

U knjigovodstvenoj dokumentaciji svog privrednog društva, koristeći neverodostojnu poslovnu dokumentaciju, S.R. je, kako se sumnja, lažno prikazao da je zlato nabavio na legalnom tržištu od dva privredna društava iz Beograda i Valjeva, protiv čijih odgovornih lica je podneta krivična prijava u redovnom postupku.

PANČEVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su J. V. (1963), radnicu u banci „Inteza“ AD Beograd - ekspozitura Pančevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pronevera.

Osumnjičeni je, kako se sumnja, u toku 2016. i 2017. godine neovlašćeno podigla devizna novčana sredstva sa tekućih računa više klijenata, u ukupnom iznosu od 90.502 evra i 1.000 švajcarskih franaka, u dinarskoj protivvrednosti od 10.728.222 dinara. Novac je zadržala za sebe, a pričinila štetu banci „Inteza“ AD Beograd.

Osumnjičena će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

SMEDEREVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, uhapsili su Ž. D. (1975) i V. M. (965), bivša odgovorna lica u privrednom društvu za trgovinu i usluge ’’UM-MERKATA’’ DOO u različitom periodu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su njih dvoje, u periodu od 2012. do 2016 godine, u nameri da izbegnu obračun i plaćanje doprinosa, izvršili isplatu zarada zaposlenim radnicima u gotovom novcu, bez evidentiranja isplata neto zarada u poslovnim knjigama i bez utvrđivanja i plaćanja poreza po odbitku u momentu isplate zarada.

Time su izbegli plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 7.010.529 dinara

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

SMEDEREVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, uhapsili su I. I. (1979), dok su krivičnu prijavu u redovnom postupku podneli protiv odgovornog lica ugostiteljske radnje ''Hell Z'', odgovornog lica objekta ''Kafana kod Rajke'' i odgovornog lica ugostiteljskog objekta ''TDI Cafee'', zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja, nedozvoljena proizvodnja, obmanjivanje kupaca, neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga i povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja

I.I. je, kako se sumnja, tokom 2017. godine izvršio promet robe na ''crno'' u vrednosti od 4.017.359 dinara, čime je izbegao plaćanje poreskih obaveza u iznosu od 803.472 dinara. Takođe je neovlašćeno proizveo oko 14.838 flašica zapremine 0,25 litara bezalkoholnog pića robnih marki ''Coca Cola'', ''Schweppes bitter lemon'', ''Schweppes tonic'' i prodao ih trojici osumnjičenih koji su u svojim objektima prodavali falsifikovano bezalkoholno piće.

Osumnjičeni I.I. će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

KRAGUJEVAC

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su P. N. (1950) i Đ. N. (1979), odgovorna lica preduzeća ''Fruta pak'' DOO, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja.

Oni su, kako se sumnja, iskorišćavanjem službenog položaja odgovornih lica preduzeća ''Fruta pak',' koje je suinvestitor stambeno-poslovnog objekta u Kragujevcu, u toku 2011. godine, bez saglasnosti ''Erste banke“ i bez evidentiranja u poslovnim knjigama, lokal od kojeg su napravljena tri stana prodali fizičkim licima, iako im je bilo poznato da je lokal dat pod hipoteku kod navedene banke kao instrument obezbeđenja kratkoročnog revolving kredita.

Time su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 14.978.070 dinara, za koliko su oštetili vlasnike stanova i budžet Republike Srbije na ime neuplaćenog PDV-a.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

PIROT Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su M. Đ. (1947), odgovorno lice agencije ''Mara“, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv radnika matične evidencije u Fondu PIO u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršenjem krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem oštetili Fond PIO za više od devet miliona dinara.

Oni su, kako se sumnja, u periodu od 1. avgusta 2008. do 14. novembra 2013. godine, sačinjavali i overavali obrasce o ostvarenom stažu za devet osoba, a potom te obrasce, bez uplaćenih doprinosa, verifikovali u Fondu PIO. Na osnovu toga je ovim osobama upisan radni staž.

Na ovaj način Fond PIO je oštećen za 9.430,610 dinara, za koliko je pribavljena imovinska korist ovim osobama.

Osumnjičena M.Đ. će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

PROKUPLJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, uhapsili su B. S. (1967), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela prevara u osiguranju i falsifikovanje isprave .

B.S. se tereti da je podizao deviznu penziju svoje majke posle njene smrti u ukupnom iznosu oko 36.000 evra, za koliko je i oštetio Nemački penzioni fond.

NOVI SAD

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, u saradnji sa Poreskom policijom i Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su bivše odgovorno lice privrednog društva "Novel" S. N. dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv sadašnjeg odgovornog lica DOO „Novel“, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, oštećenje poverilaca i poreska utaja.

Sumnja se da je S. N. tokom 2015. i 2016. godine doveo privredno društvo "Novel" u stanje nelikvidnosti i nemogućnosti izmirenja obaveza prema više poverilaca sa teritorije Srbije. U cilju prikrivanja izvršenih krivičnih dela on je, kako se sumnja, sačinio i simulovani ugovor o prenosu udela svog privrednog društva na sadašnjeg odgovornog lica preduzeća „Novel“ i protivzakonito otuđio nepokretnu imovinu i zalihe svog privrednog društva.

Na ovaj način sebi je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 6.667.458 dinara, a poveriocima i Budžetu Republike Srbije naneo štetu u iznosu od najmanje 22.000.000 dinara.

KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora unutrašnje kontrole, podneli su krivične prijave u redovnom postupku protiv 12 osoba, među kojima je pet policijskih službenika iz MUP-a i Policijske uprave za grad Beograd i jedan bivši policajac, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja pomaganjem.

Sumnja se da su oni turskim državljanima pomagali da, na osnovu falsifikovanih dokumenata - izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu Republike Srbije, izvrše prijavu prebivališta na njihovim adresama ili adresama njima bliskih lica.

Na osnovu ovih dokumenata i prijave prebivališta, turskim državljanima su izrađena i uručena biometrijska dokumenta po ubrzanoj proceduri.

VALJEVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podneli su dopunu krivične prijave protiv službenika za javne nabavke u okviru Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjeva i odgovornog lica SZR ''Simon“ iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Postoje osnovi sumnje da su oni, u periodu od februara do aprila 2017. godine, kršili propise o javnim nabavkama i na nedozvoljen način dogovarali aktivnosti po pitanju raspisivanja, definisanja uslova i same realizacije postupka predmeta javne nabavke ''Radovi na rekonstrukciji i zameni kotla u OŠ ''Desanka Maksimović“ Valjevo''. Time su omogućili dodeljivanje ugovora o javnoj nabavci preduzeću ''Energy net solution“ DOO Novi Sad u vrednosti od 16.016.666 dinara bez PDV-a, čiji je podizvođač bio SZR-STR ''Simon“ Valjevo.

Na ovaj način vlasnik SZR ''Simon“ je stekao protivpravnu imovinsku korist, a budžet Gradske uprave Valjevo oštetio za navedeni iznos.

VALJEVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, u redovnom postupku podneli su dopunu krivične prijave protiv bivšeg odgovornog lica Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Grada Valjeva, odgovornog lica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove i bivšeg odgovornog lica ove Gradske uprave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su oni, u periodu od avgusta 2016. do aprila 2017. godine, izvršili nabavku razne robe za potrebe Gradske uprave Valjevo od više privrednih subjekata sa područja Valjeva po višestruko većim cenama od tržišnih i nabavnih.

Time su vlasnicima privrednih društava omogućili pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 2.520.768 dinara, za koliko su oštetili budžet Gradske uprave Valjevo.

BOR

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica preduzeća ''Graprom“ DOO iz sela Brestovac opština Bor, odgovornog lica preduzeća “AP Radovanović“ iz Bora i odgovornog lica preduzeća „S-Inžinjering“ iz Bora, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Oni se terete da su 2011. i 2012. godine izvodili zemljane i građavinske radove na prostoru ispred SRC ''Mladost“ u Boru, bez potpisanog ugovora i dokumentacije za izvođenje radova, već je dokumentacija sačinjavana retroaktivno, odnosno nakon završenih radova 2012. godine.

BOR

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv dvojice bivših odgovornih lica FK ''Rudar“ Bor u različitim periodima, zbog postojanja osnova sumnje da izvršenjem krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica budžet opštine Bor oštetili za više od milion dinara.

Sumnja se da su njih dvojica tokom 2015. godine, novčana sredstva koja su FK ''Rudar“ odobrena na osnovu Ugovora o sufinansiranju projekata/programa u oblasti sporta u opštini Bor, zaključenog sa opštinom Bor, koristili suprotno njihovoj nameni, a trošenje nisu evidentirali u poslovnim knjigama. Time su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.022.000 dinara, za koliko su oštetili budžet opštine Bor.

KRALJEVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podneli su u redovnom postupku krivičnu prijavu protiv saobraćajnog policajca Policijske uprave u Kraljevu i meštanina jednog mesta kod Kruševca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela primanje i davanje mita.

Policijski službenik je, kako se sumnja, 1. novembra ove godine, od ovog meštanina primio poklon u vidu jedne novčanice u apoenu od 2.000 dinara, kako ne bi izvršio kontrolu njegovog kombija koji nije bio registrovan i u kome se nalazio veći broj putnika od dozvoljenog.

KOVAČICA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora unutrašnje kontrole podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv rukovodioca sektora u Policijskoj stanici Kovačica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se tereti da je 20. novembra ove godine 2017. godine, u ranim jutarnjim časovima, dok je vršio obezbeđenje mesta događaja u jednom trgovinskom preduzeću u mestu Padina, gde je prethodno izvršeno krivično delo teška krađa, iz priručne kutije u radnom stolu kancelarije ukrao dve novčanice u apoenu od po 500 dinara, pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1000 dinara.

PRIJEPOLJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica ''FAP Transport'' DOO Priboj, zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebom položaja odgovornog lica matično preduzeće ''FAP Korporacija“ AD Priboj oštetio za više od 10.000 evra.

On se tereti da je, u periodu od 2008. do 2016. godine, opštinskim odborima dve političke stranke izdavao prostorije preduzeća ''FAP Transport“ DOO, bez ugovora i mesečne nadoknade, koje su korišćene kao stranačke prostorije.

Time je matičnom preduzeću ''FAP Korporacija“ AD Priboj naneo štetu u ukupnom iznosu od 10.800 evra bez PDV-a.

PRIJEPOLJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv radnika JP ''Pošta Srbije“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevera.

On je, kako se sumnja, u više navrata prisvojio 131.995 dinara za isplatu penzija, tako što je na ime razduženja dostavio nalog za isplatu penzije jednoj osobi iz Prijepolja o navodnoj isplati, koji je sam neovlašćeno potpisao u ime tog korisnika penzije. PRIJEPOLJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jednog muškarca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću.

On se, kako se sumnja, bavi kupoprodajom ogrevnog drveta bez registracije delatnosti kupoprodaje ogrevnog drveta kod Agencije za privredne registre. Tako je od više osoba nabavio oko 150 prostornih metara ogrevnog drveta, koje je nameravao da, bez potrebne dokumentacije, preveze i proda u Novom Sadu i time ostvari korist u iznosu od 90.000 dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu