RAJ NA ZEMLJI: Ovo su manastiri u okolini Kragujevca koje treba obići! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

U okolini Kragujevca nalazi se nekoliko srednjovekovnih manastira: Voljavča, Blagoveštenje, Nikolje, Petkovica, Denkovac, Raletinac, Sarinac i Divostin. Zajedničko im je to što su svi izgrađeni u moravskom stilu, a čuvaju i slojeve starih fresaka.


Manastir Voljavča nalazi se u mestu Stragari, podignut je u 15. veku, i nekoliko puta je spaljivan i obnavljan. Ovaj manastirski kompleks sastoji se od crkve, dva konaka i ekonomskih građevina. Crkva je trikonhonalna sa vitkom kupolom, a na zapadu se nalazi dvospratni zvonik kvadratne osnove koji je podignut još 1838. godine u vreme Miloša Obrenovića. Ikonostas potiče iz 1840. godine, a zidovi crkve nisu oslikani.

Manastir Blagoveštenje sagrađen je u 14. veku u doba kneza Lazara, a njegov kompleks sastoji se od crkve, konaka, trpezarije i sporednih zgrada. Crkva je pravougaona sa zvonikom, a njena unutrašnjost je kompletno ukrašena freskama. Ikonostas potiče iz 19. veka.

Manastir Nikolje nalazi se u selu Donja Šatornja, na istočnim padinama Rudnika. Crkva Svetog Nikole sagrađena je 1425. godine od strane vlastelina despota Stefana Lazarevića. Manastir je nekoliko puta pljačkan i pustošen, a poslednji put rekonstruisan je 1988. godine.


Za manastir Denkovac ne može se tačno reći kada je sagrađen, ali ako je verovati legendi, podigla ga je devojka Dena. Ovaj manastir su Turci nekoliko puta pustošili, a posle velike seobe Srba, ostaje i bez monaha. Manastir je obnavljan u 19. veku, zatim uoči Drugog svetskog rata, a velika njegova obnova trajala je od 1957. do 1987. godine. 

Manastir Raletinac se nalazi nedaleko od sela Velike Pčelice i teritorijalno pripada Rekovcu. Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Po predanju, Raletinac je osnovan kao isposnica manastira Denkovac. Danas je samostalan. Crkva je jednobrodna sa zasvedenim svodom, dok je priprata dekorativnija. Unutrašnjost crkve je jednostavno ukrašena.


Manastir Sarinac nalazi se na malom platou iznad Dulenske reke, kod Velikih Pčelica. Prema predanju, nastao je krajem XIV veka, ali su od prvobitnih građevina ostali samo nejasni tragovi temelja. Obnova je novijeg datuma i još uvek traje.  

Manastir Divostin je utemeljio despot Stefan početkom XV veka, ali o tome nisu sačuvani materijalni tragovi. Obnovljen je 1872. godine u duhu moravske arhitekture. Crkva nije mogla da se statički sanira, pa je srušena 1969. godine i na istom mestu je sagrađena nova. Posvećena je Blagovestima Presvete Bogorodice. U porti crkve lovci su postavili česmu iznad koje je portret u reljefu Kralja Milana Obrenovića (1854 – 1901), prvog počasnog predsednika Lovačkog saveza Srbije. Ispod portreta izrađena je ikona posvećena Presvetoj Bogorodici. Portret je rad vajara Simeona Roksandića, dok su ikonu u mozaiku radili Miljan i Jekatarina Miletić. 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu