U Kragujevcu bez opasnosti od morbila - iKragujevac


Vesti

Od početka oktobra u Srbiji je od malih boginja obolelo 194 osoba, a najveći broj zabeležen je u srpskim enklavama na Kosovu.

To su podaci Instituta za javno zdravlje Batut. Od morbila u Beogradu je obolelo ukupno 25 osoba, u Kraljevu 27, u Bujanovcu dvoje, u Subotici jedna osoba.

Od 15 oktobra do sada u kragujevačkom Kliničkom centru lečila su se tri pacijenta obolela od malih boginja.

Epidemija ove bolesti u srpskim enklavama prijavljena je 23 oktobra, a od 15 oktobra do danas, u Kliničkom centru Kragujevac od malih boginja lečila su se tri pacijenta.

Reč je o mladiću iz Kosovske Mitrovice koji je hospitalizovan sa blažim kliničkim oblikom.

Druga dva pacijenta su bebe uzrasta do 3,5 meseca, koje su lečene na klinici za pedijatriju, i to iz Kosovske Mitrovice i Kraljeva.

Poslednji pacijent iz Kraljeva je danas otpušten, i njegovo lečenje je uspešno završeno.

Poslednja epidemija malih boginja na našoj teritoriji zabeležena je zime 1993 -94, kada je među obolelima bilo dosta mladih.

Zbog redovne vakcinacije MMR vakcinom, koja je zakonom bila obavezna skoro 25 godina nismo imali ni pojedinačne slučajeve morbile u našem regionu.

Virusološka laboratorija u Kliničkom centru Kragujevac, poseduje serelošku dijagnostiku za morbile u GE EM i GE GE klasi, i na taj način mogu dijagnostikovati kako nove slučajeve tako i imunitet ranije vakcinisanih osoba. Na snazi su pooštrene mere kako bi se sprečila epidemija malih boginja.

U toku je vakcinacija dece starosti od 12 meseci do 14 godina koja nisu vakcinisana ili nisu primila obe doze cepiva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu