Otvorena senzorna bašta u školi sa domom za decu oštećenog sluha - iKragujevac


Vesti

U Školi sa domom za decu oštećenog sluha danas je svečano otvorena senzorna bašta koju je u prisustvu zamenika gradonačelnika Ivice Momčilovića, člana Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu dr Gordane Damnjanović, zaposlenih, prijatelja i roditelja otvorio član Gradskog veća za obrazovanje prof. dr Nedeljko Manojlović.

Škola sa domom za decu oštećenog sluha ima stalne tendencije u napredovanju i osavremenjavanju, jer kako poštujemo istoriju i tradiciju tako poštujemo i savremene trendove i da ovu ustanovu činimo što modernijom, rekao je na otvaranju direktor škole Mladen Šurlan. Zahvaljujći razumevanju ambasade Češke Republike za naš projekat, danas imamo senzornu baštu koja je namenjena ne samo deci naše ustanove, već će je koristiti i deca koju interresorne komisije upućuju u našu ustanovu na indivudalne defektološke tretmane, ističe Šurlan.

Senzorna bašta se oprema u skladu sa potrebama svakog deteta i podrazumeva okruženje i aktivnosti koje razvijaju psihomotorne sposobnosti zaboravljajući na individualne razlike i daju im slobodu da biraju aktivnosti. Cilj senzornog vrta je da podstakne sva čula, ali i da svu decu ujedini u igri. Sigurna igra i zabava se podrazumevaju, a profesionalni zadatak je da stvorimo sigurno mesto gde se osećaju slobodni. Igra je deo razvoja pa deca treba slobodno da nađu ono što ih čini zadovoljnim. Kroz igru ona se oslobađaju tenzija i stresa, kroz aktivnosti istroše višak energije što nam omogućava postizanje boljih rezultata u edukaciji i rehabilitaciji, objasnio je Šurlan.

Izgradnju i opremanje senzorne bašte specijalizovanim muzičkim instrumentima i spravama za igru, finansirala je ambasade Češke Republike sa 1.355.000 hiljada dinara, a na osnovu projekta na kome je radio projektni tim ove škole.

Dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je ovom prilikom rekla da je Škola sa domom za decu oštećenog sluha pravi primer dobre prakse kako ustanove svojim radom, zalaganjem i upornošću mogu da ostvare ciljeve ne samo za dobrobit svojih korisnika i zaposlenih, već i za bolje uslove života u čitavoj lokalnoj zajednici.

Inače, Škola sa domom za decu oštećenog sluha u Kragujevcu ima 95 učenika sa kojima radi 40 defektologa po individulanom programu za svako dete.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu