Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ - iKragujevac


Vesti

U sredu, 15. novembra, u 18 sati, u svečanom salonu Skupštine grada Kragujevca, biće otvorena izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“. Izložba se postavlja u saradnji Kuće Ane Frank i Skupštine grada Kragujevca i biće otvorena do 23. novembra 2017. godine.

Petnaestogodišnja Jevrejka, Anelis Ana Mari Frank, je jedna od najpoznatijih žrtava Holokausta, zahvaljujući dnevniku koji je pisala dok se skrivala od nacista, od 6. jula 1942. do avgusta 1944. Tada je skrovište, u kome se krila porodica Frank sa još nekoliko njihovih prijatelja, otkriveno i svi su odvedeni u logore. Ana je najpre bila u Aušvicu u Poljskoj, a u oktobru 1944. je sa sestrom Margo prebačena u logor Bergen – Belzen u severnoj Nemačkoj. Početkom marta 1945. logor je pogođen epidemijom tifusa, kada je umrlo preko 17000 zatvorenika, a među njima su bile i sestre Frank. Ana i Margo Frank su umrle krajem februara – početkom marta, a logor je oslobođen 15. aprila 1945. Od cele porodice Frank, preživeo je samo otac Oto, kome su prijatelji predali Anin sačuvani dnevnik, koji je potom prvi put izdat 1947. godine. 

„Kuća Ane Frank“ je otvorena 3. maja 1960. godine i sastoji se od delova tajnog skrovišta i kancelarija, kao i skladišta preduzeća u kome se skrovište nalazilo. U njoj su i neke stvari iz Aninog vremena, a u posebnoj zgradi se čuva i originalni dnevnik. Tu se postavljaju izložbe o Holokaustu, ili o savremenim događajima povezanim sa netolerancijom među ljudima i narodima, organizuju se i međunarodne izložbe, koje su putovale u preko 30 država širom sveta. Kuća „Ane frank“ pruža informacije o svom veb-sajtu, u novije vreme je postala i turistička atrakcija, a najviše posetilaca je imala 2011. godine – preko 1.100.000 ljudi iz celog sveta. 

(GTO Kragujevac)
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu