Šumadinka Ana spremila 8.000 tegli zimnice, a svaka je umetnost za sebe! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Ana Nikodijević iz šumadijskog sela Ovsište kod Topole, ostavila je do sada 8.000 tegli zimnice, a pride i flaširane sokove i paradajz. Za nju priprema zimnice.

 Slatko, kompoti, ajvar, džemovi, turšija, kako šta stiže ja spremam. Imam 70 različitih proizvoda. Nisam brojala tegle, nego mi je dobavljač od kog uzimam ambalažu u jednom momentu rekao- stigla si do 8.000. Samo kompota imam 800 tegli- kaže Ana.

Spremanjem i prodajom zimnice ova mlada žena "pojačava" budžet u domaćinstvu koje školuje dva studenta. Ovo je Ani i njenom suprugu Goranu dodatna delatnost u sklopu poljoprivrednog gazdinstva. Ana sprema i kisele paprike, krastavčiće, ali i turšiju koja mnogima deluje kao novotarija. U jednoj tegli su pored paprika, zelenog paradajza i karfiola i kruške i grožđe.

- To nije ništa novo, i naše bake i prabake odavno su u turšiju stavljale dunje i drugo voće. Ja sam sklona da pravim tradicionalnu srpsku zimnicu, sa vrlo malo novotarija. Jedini"izlet" mi je turšija od ljutih papričica i grožđa. Tradicionalno, to je ono što traže moje mušterije - kaže Ana.
Ona objašnjava da ne može od proizvodnje zimnice da se živi, ali može da se zaradi. Ne previše, posebno ako proizvođač insistira na kvalitetu.

- Na Oplenačkoj berbi u Topoli za tri dana sam prodala samo ajvara 170 tegli, plus ostalo. To je dobro ne samo zbog novca nego i zbog toga što ovakva prodaja pokazuje da sam na dobrom putu. Vodim se time da ako proizvodim istu zimnicu za prodaju i za sebe, ne treba mi reklama, najbolja je ona- od usta do usta. Imam Mnogo posla, ali ne brinem hoću li napravljeno i prodati - kaže Ana.

Ona objašnjava da najviše prodaje baš ajvar, a da sirupi za sok idu nešto slabije. Ana sprema džemove, slatka, kompote, guste sokove i likere od svog voća koje raste u Topoli.
Njeni kupci nisu samo varošani iz okolnih gradova, mnogo ih je i sa sela. Ana kaže da u selima oko Topole ima poljoprivrednika koji su ozbiljni izvoznici, vinari, stočari, te da u njihovim kućama niko nema vremena da sprema zimnicu. Tada dolaze kod Ane, vođeni višegodišnjom reklamom od usta do usta. Neki kupci su stari, a mnogo je i onih koji kod Ane zimnicu kupuju da bi je nekome poklonili.

(M.R. - Telegraf)

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu