Male boginje s Kosova stigle u Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Male boginje stigle su sa KiM do Kragujevca. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" laboratorijski je potvrđeno da je osoba iz Kosovske Mitrovice koja je tokom boravka u Kragujevcu razvila simptome bolesti obolela od morbila.

To je drugi slučaj obolevanja od malih boginja na teritoriji centralne Srbije otkako je na KiM proglašena epidemija, jer je u međuvremenu laboratorijski dokazano da je žena s teritorije opštine Bujanovac koja je imala kontakte sa obolelima u Kliničkom centru Priština obolela od malih boginja.

To su zasad i jedina dva slučaja koja su - od izbijanja epidemije na Kosmetu, u kojoj je do sada u sredinama sa većinskim albanskim stanovništvom registrovano više od 200 obolelih - prijavili zavodi za javno zdravlje na teritoriji centralne Srbije, u Kragujevcu i Vranju.

U srpskim sredinama na Kosmetu dosad je zvanično potvrđeno sedam slučajeva obolevanja od malih boginja.

Do izbijanja epidemije na KiM, u prvih devet meseci ove godine, prema podacima Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je registrovano 12 slučajeva malih boginja (genotip B3) iz prijavljenih epidemija u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu