ĐACI OSMACI "ŠAMPIONI" PIJANČENJA: Sve više klinaca završava na trežnjenju, bukvalno ne mogu da stoje na nogama - iKragujevac


Vesti

Posle noćnog provoda gotovo 2.500 ljudi u Beogradu završi na trežnjenju u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja u Vojnomedicinskoj akademiji, pišu "Novosti".

Posebno zabrinjava to što je među njima veliki broj maloletnika, čak i osnovaca. Na infuziji završavaju i mlađi od 14 godina, koji se zatim, u stanju teške alkoholisanosti, zbrinjavaju u pedijatrijskim ustanovama.

Podaci ukazuju na to da mladi u Srbiji piju više od vršnjaka na Zapadu i da većina njih prve čašice ispija u školi ili u krugu porodice.

Najčešće tokom vikenda, vozila Hitne pomoći dovoze mladiće i devojke koji bukvalno ne mogu da stoje na nogama.

Doktorka Nataša Perković Vukčević, klinički toksikolog iz VMA, kaže za "Novosti", da se stanje maloletnika, koji čine od 10 do 12 odsto ukupnog broja pacijenta, može da bude veoma ozbiljno.

- U stanju teške alkoholisanosti dolazi do poremećaja svesti, a u najtežim slučajevima i do pada u komu. Refleksi, kao što su kašalj i gutanje, gube se, što može da bude opasno po život - upozorava dr Vukčević.

- Zbog toga mlade, ali ne samo njih, već i druge osobe u alkoholisanom stanju, treba postaviti tako da leže na boku, s rukom ispod uzglavlja, kako bi mogli neometano da dišu. Mladi ne prepoznaju kada je nečije stanje alarmantno i misle da će pijanstvo proći samo od sebe. Zbog toga ih najčešće dovoze kod nas u stanju teškog trovanja - objasnila je doktorka Vukčević.

Iako broj maloletnika koji se opija alkoholom nije zanemarljiv, gotovo polovina pacijenata u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja ima između 19 i 40 godina.

Od toga su dve trećine muškarci, dok jednu trećinu čine žene. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu