Bdenje u Muzeju „21. oktobar“ - iKragujevac


Vesti

Izabela Kovalska iz Poljske dobitnica je Gran prija „Vesnik mira“ 19. Salona antiratne karikature u Kragujevcu i novčane nagrade od 1500 evra koju daruje Međunarodna asocijacija gradova „vesnika mira“.

Nagrade pobednicima Salona svečano su uručene sinoć, u Muzeju „21. oktobar“ uoči otvaranja izložbe 19. Međunarodnog salona antiratne karikature. Prema rečima Miodraga Stojilovića, predsednika Saveta Salona, žiri je odlučio da Gran pri dodeli karikaturi „Reanimaciji mira“, oživljavanju goluba kao univerzalnog simbola mira, koji predstavlja skromnu nadu u urušenom svetu.

Ovaj 19. Salon antiratne karikature u Kragujevcu okupio je rekordan broj autora iz svih delova sveta. Stiglo je preko 1000 radova, a autori su naslikali ovaj svet ispunjen ratovima i stradanjima. Naravno, nastojeći da iskažu svoj protest, da osude, da upozore. Ali te silne ruševine, ta silna ljudska krv, prelila se previše i u radove karikaturista. U tim okolnostima, žiri 19. Salona nastojao je da mu sačuva ljudsko lice i uzvišenije značenje, ne da falsifikuje stvarnost, već da sačuva zrno nade, makar ona bila jedva vidljiva tačka u plavetnilu neba, neophodnu dozu optimizma, makar ona provirivala kroz najuži koridor istorije, da podstakne i donkihotovsko promišljanje sveta – rekao je Stojilović.

Zlatnu plaketu i prvu nagradu koju dodeljuje grad Kragujevac osvojio je karikaturista Oleg Dergačov iz Kanade. Srebrna plaketa i druga nagrada pripale su Huseinu Čakmaku sa Kipra, dok je bronzanu plaketu i treću nagradu Salona poneo Slobodan Obradović iz Srbije. Nagradu gradonačelnika Bidgošča dobio je Pavel Matuška iz Češke, dok je nagrada grada Ingolštata pripala Jovanu Škomcu iz Srbije. Nagradu grada Bielsko-Biala dobio je Provijin Stefan iz Belgije, nagradu grada Sirena Suratno iz Indonezije. Karikaturisti Konstantinu Kazačevu iz Ukrajine pripala je nagrada grada Piteštija, dok je nagradu grada Karara dobio autor Ivan Lazarević iz Srbije. Kako su neki od autora bili sprečeni da prisustvuju svečanoj dodeli nagrada Salona, nagrade će im biti naknadno uručene.
Poseban utisak na sve prisutne ostavilo je i obraćanje predstavnika grada Ingolštata koji je pokrovitelj jedne od nagrada Salona.

Deo našeg sećanja smo i mi Nemci kroz istoriju 20. veka obavezni da negujemo. Ovaj dan je takođe povod da mi od 2005. godine dodeljujemo jednu od nagrada na Salonu antiratne karikature. Među brojnim karikaturistima koji su učestvovali na konkursu ovog Salona, prvi put je učestvovao i jedan karikaturista iz Ingolštata. Ova nagrada nije simbol jednog života u kome smo jedan protiv drugog, ili bezdušnog života u kome svako živi za sebe, već jednog otvorenog prijateljstva „jedan za drugog“ – rekao je Sep Miselbek, zamenik gradonačelnika Ingolštata.

Izložbu radova 19. Međunarodnog salona antiratne karikature otvirio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.
Ovaj konkurs je okupio oko hiljadu stvaralaca sa jednom univerzalnom idejom, a to je ideja osude rata i nasilja, zahvaljujući promoterima mira i našim nastojanjima da sačuvamo identitet grada Kragujevca kao svetskog centra antiratne karikature. Ovaj Salon danas predstavlja ličnu kartu grada Kragujevca i ima dominantnu ulogu među manifestacijama kada je reč o kulturnoj sceni našeg grada i zahvaljujući Salonu grad Kragujevac šalje jednu lepšu sliku naše države na međunarodnom planu, što je od važnosti posebno danas kada se susrećemo sa velikim izazovima – rekao je Bjeletić.

Nakon otvaranja izložbe Salona, u Muzeju „21. oktobar“ održana je promocija dramskog teksta „Igra brojeva“ Mirka Demića. O Demićevoj knjizi govorili su književnici Zoran Petrović i Bratislav Milanović. Po završetku promocije održan je koncert Gradskog kamernog hora „Liceum“.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu